Hoppa till huvudinnehåll

Trasig rullstol stoppade inte Tähti – tog nytt VM-guld

Leo-Pekka Tähti såg ut att gå mot en överlägsen seger i VM-finalen på 100 meter i klassen T54. Men då ungefär 30 meter återstod gick rullstolen sönder men han lyckades ändå hålla undan för konkurrenterna.

Leo-Pekka Tähti var på fredagen tillbaka på Olympiastadion i London där han för fem år sedan tog OS-guld och satte världsrekord. Tähti som haft en trasslig säsong gjorde ingen besviken. Han blev världsmästare igen på 100 meter i klassen T54.

– Det här betyder väldigt mycket. Efter alla problem som varit är det stort att vinna VM-guld. Visst grämer det lite att jag kunde ha varit nära världsrekordet om inte rullstolen skulle ha gått sönder, säger Tähti i ett pressmeddelande.

"Vad händer nu?"

Tähti fick en bra start i finalen och såg ut att gå mot en överlägsen seger. Men då ungefär 30 meter återstod fick han problem men lyckades knipa guldet med en marginal på tolv hundradelar till den regerande världsmästaren Yang Liu.

– Ryggstödet gick sönder och då försvann allt stöd. Jag tänkte bara vad händer nu? Som tur var inträffade det så pass sent att jag kunde rulla i mål och det räckte för seger, säger han.

Tähtis segertid blev 13,95. Hans världsrekord på 100 meter är 13,63. VM-guldet var hans tredje i karriären och han har nu sammanlagt 22 mästerskapsmedaljer.

Leo-Pekka Tähti tävlar nästa gång på tisdag, då på 200 meter.