Hoppa till huvudinnehåll

Europol fångade stor liga som sålde olagligt hästkött

Man från Guardia Civil och Europol inspekterar en häst.
Hästarna i härvan härstammade främst från Portugal och Spanien. Man från Guardia Civil och Europol inspekterar en häst. hästkött,europol

Tillsammans med paramilitära polisen Guardia Civl har Europol lagt stopp för en liga i Spanien som misstänks för att ha sålt hästkött som var av för dålig kvalitet för att konsumeras av människor.

I Spanien arresterades 66 personer som åtalas för djurplågeri, penningtvätt, förfalskning av dokument och deltagande i organiserad brottslighet.

Ligan ska ha varit aktiv i flera länder runt om i Europa och i polisinsatsen deltog Belgien, Frankrike, Italien, Portugal, Rumänien, Schweiz och Storbritannien.

Holländsk kötthandlare ledde ligan

Skandalen började redan 2013 då Irländska myndigheter hittade hästkött i hamburgarbiffar och fryskött som påstods innehålla nötkött. Dessutom innehöll köttprodukterna spår av förbjudna läkemedel.

Under utredningen efter skandalen år 2013 fann myndigheterna namnet på en holländsk man som var känd i de cirklarna som handlar med hästkött. Då lyckades polisen ändå inte få tag på honom.

Under sommaren 2016 lyckas ändå Spaniens paramilitära polis Guarida Civil lokalisera mannen då de undersökte ett annat fall av bedrägeri på hästköttsmarknaden. Då såldes köttet av för sjuka och för gamla hästar som ätbart kött, trots att det är förbjudet att sälja kött av för sjuka och för gamla djur.

Djuren hämtades från Portugal och norra Spanien till två slakthus, varifrån köttet fördes vidare och processades innan det skickades till Belgien. Belgien är en av de största hästköttsexportörerna inom EU.

Under hela denna procedur förfalskade ligan mikrochipp och dokument så att hästarna verkade vara i tillräckligt gott skick för att slaktas för köttkonsumtion.

Spåren i denna härva ledde till den mystiska holländska kötthandlaren som visade sig leda ligan från Spanien. Därifrån gav han order åt sina högt uppsatta ledare i flera länder runt om i Europa.

Hamburgare
Hamburgarbiffar som innehöll hästkött orsakade första skandalen 2013. Hamburgare Bild: DAVID PARRY / PA WIRE HANDOUT stamceller

Europol kallas in då största delen av ligan är utanför Spanien

Eftersom verksamheten i hela ligan var ganska liten i Spanien ansåg den lokala polisen att det vore bättre att koordinerat fälla hela ligan i Europa på en gång.

Då kallas Europol in och i en koordinerad räd mot ligan arresteras 66 personer. Den holländska kötthandlaren fångas i Belgien under räden.

Samtidig fryser polisen flera bankkonton och beslagtar några fastigheter samt en handfull lyxbilar.

Europol lyckades också fastställa att största delen av hästköttet var menat för marknaden utanför Spanien då testerna visade att köttet som hittades utomlands var samma som processades i Spanien.

Källa: Europol, STT