Hoppa till huvudinnehåll

F1-experten hyllar intelligent Bottas – Räikkönen tystade Ferrari-chefen

Bottas och Hamilton tar en selfie.
Valtteri Bottas (t.v.) och Lewis Hamilton slåss om världsmästartiteln. Bottas och Hamilton tar en selfie. Bild: xpbimages.com Lewis Hamilton,Valtteri Bottas,Selfie

På tiden. Det säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens om Kimi Räikkönens tredjeplats på Silverstone. Bottas? Han körde ett intelligent lopp som underströk hur duktig han är, säger af Petersens.

Loppet på Silverstone blev en dramatisk historia. Räikkönen var på väg mot andraplatsen, men fick nöja sig med att sluta trea efter däckproblem. Bottas körde förbi Räikkönen och slutade tvåa.

Räikkönen stod för stabil körning och tog säsongens tredje pallplats.

– På tiden. För alla som är Räikkönen-fans är det skönt att han kom upp på pallen igen och visade gammal, fin form. Det var inte lätt, han fick kämpa. Men det var en belöning för honom. Det har gått lite halvtaskigt den senaste tiden, säger af Petersens.

Räikkönen fick också lite personlig upprättelse. Ferrari-chefen Sergio Marchionne kallade Räikkönen sölig tidigare i veckan.

– Man får inte heller glömma att han fått intern kritik. Då man kör ett lopp och slutar trea så tystnar kanske kritiken lite grann, säger af Petersens.

Kimi Räikkönen med hjälmen på fotad bakifrån.
Det har stundvis blåst motvind för Räikkönen. Kimi Räikkönen med hjälmen på fotad bakifrån. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen,Scuderia Ferrari


Däckproblemen inte Ferraris fel

I slutet av loppet gav både Räikkönens och Sebastian Vettels däck upp. af Petersens menar att man inte kan skylla det hela på stallet. Däcken var slutslitna och det uppstod en blåsbildning som orsakade punktering.

Men Ferrari har inte agerat felfritt under säsongen, påminner af Petersens.

– Ibland kan man skylla på teamet, då det kommer till taktik. Ferrari har varit helt ute och rest. Både Vettel och framför allt Räikkönen har förlorat på den dåliga taktiken.

Det var en suverän uppkörning. Han kör inte bara snabbt, utan också intelligent.― Fredrik af Petersens

Bottas var cool

Valtteri Bottas tog sin fjärde raka pallplats och förstärkte sina aktier ytterligare. Bottas slutade fyra i kvalet och flyttades bakåt fem placeringar på grund av en utbytt växellåda.

– Ja, det är bara att lyfta på hatten. Det var en suverän uppkörning. Han kör inte bara snabbt, utan också intelligent. Utnyttjar de luckor han får, men tar inte allt för stora risker. Han är cool, som det heter med ett modernt uttryck. Han körde ett intelligent lopp som verkligen underströk hur duktig han är.

– Sätt honom i rätt bil och han är ett världsmästarämne.

Valtteri Bottas ler.
Bottas har haft all orsak att le under säsongen. Valtteri Bottas ler. Valtteri Bottas,Mercedes Grand Prix

Har han varit bättre än du förväntade dig?

– Utan tvekan. Jag hade räknat med att han skulle vara med och köra om pallplaceringar i varje lopp, så bra är han. Men att han skulle vinna två lopp hade jag inte räknat med, jag hade trott på en seger.

Bottas ligger 22 poäng bakom stallkamraten Lewis Hamilton och 23 poäng bakom totalledaren Sebastian Vettel. Resten av F1-säsongen kan bli riktigt intressant.

– Att Bottas är med och kör om VM-titeln hade jag inte trott. Det pratades i vintras om att Hamilton skulle matchas mot en VM-titel och att Bottas skulle sluta tvåa, men så har det inte varit. De har fått köra på samma villkor med samma material. Det har visat sig att Bottas är en stor positiv överraskning för teamet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport