Hoppa till huvudinnehåll

Herr Snellman är årets Late Jakob

Late Jakob Per Snellman.
Late Jakob Per Snellman.

Varumärket Herr Snellman företrätt av Per Snellman korades till årets Late Jakob i Skolparken i Jakobstad. Nu kan Jakobs dagar börja.

Förra årets Late Jakob Anna-Maja Henriksson fick äran att lyfta på huvan och avslöja vem hennes efterträdare är.

Titeln tilldelas någon som skapat en positiv bild av sin hemstad och i år föll valet på varumärket Herr Snellman. Herr Snellman företräddes av Per Snellman, en av de bröder som 1951 grundade Ab Snellman Oy.

JKG
JKG:s trupp Glimma. JKG

Barnens dag

Jakobs dagar inleddes redan tidigare under söndagen med Barnens dag. Klockan 18 var det dags för den officiella öppningsceremonin som inleddes med tal av stadsdirektören Kristina Stenman.

Det bjöds på musik och dansuppvisning, men den mest nervkittlande programpunkten var som seden bjuder korandet av Late Jakob.

Jakobs dagar
Jakobs dagar

Smakprov ur Skymning, gryning

Som avslutning på öppningstillfället framförde Sören Lillkung, Erik Andre Hvidsten och Thomas Enroth samt oratoriekören ett smakprov ur det nyskrivna verket Skymning, gryning.

Oratoriet är ett projekt som anknyter till jubilumet Finland 100 år och musiken är skriven av Thomas Enroth och texten av Thomas Lundin.

 • Våldtagen 10-åring nekas abort i Indien

  En släkting är gripen för upprepade våldtäkter.

  En 10-årig flicka nekas abort av Högsta domstolen i Indien, rapporterar bland annat BBC. Rätten motiverar beslutet med att flickans graviditet framskridit för långt.

 • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

  Skolan kommer att renoveras under hösten.

  Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Craft Park i Vasa behöver fler finansiärer

  Responsen positiv men vasaborna tvekar ändå.

  Projektet Craft Park som vill gjuta nytt liv i Wasalandia-området i Vasa går sakta framåt. Craft parks vd Tommi Kypärä säger att man inte lyckats samla in pengar i den takt man hade hoppats på.

 • Jussi Halla-aho kräver rättning i leden

  Halla-aho är missnöjd med Södra Österbottens kretsstyrelse.

  Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho kräver rättning i leden. I ett brev till den sannfinländarnas krets i Södra Österbotten skriver Halla-aho att de sannfinländare som offentligt stöder utbrytargruppen Blå framtid skadar Sannfinländarna och kan sparkas ur partiet.

 • Töm stugan på skrot under veckoslutet

  Stormossen och Hålls skärgården ren samlar in skrot gratis.

  Om du har en gammal tv, ett kylskåp eller en rostig cykel på din sommarstuga kan du passa på att göra dig av med det under veckoslutet. Stormossen i samarbete med föreningen Håll skärgården ren samlar in metall- och elektronikskrot helt avgiftsfritt på många håll i Österbotten.

 • Baltic växer snabbt - utmaningen är att hitta arbetskraft

  Startar nu egen rekryteringsutbildning.

  Baltic Yachts i Jakobstad växer och orderböckerna är fulltecknade. Utmaningen är främst att hitta arbetskraft och företagen konkurrerar sinsemellan om bra medarbetare. I september startar man en ny rekryteringsutbildning.

 • Kokkotyö flyttar i Karleby

  Stiftelsen vill komma närmare kunderna.

  Kokkotyöstiftelsen flyttar med sin butiksverksamhet närmare centrum i Karleby. De verksamheter som bedrivits vid Hammargränd flyttar till Karlebygatan i augusti och den nya butiken öppnar i början av september.

 • Kyro älv hämtar sig i sakta mak

  Mycket återstår att göra.

  De fiskeriförbättrande åtgärder som gjorts i Kyro älv under årens lopp har haft effekt men mycket återstår ännu att göra och den här sommaren har fiskfångsten varit mångsidig.

 • Oklart om åtal väcks för misstänkt röstköp

  Fallen väntar på åklagarens bedömning.

  Det är fortfarande oklart om de två fall av misstänkt röstköp som är aktuella i Sydösterbotten går till domstol. Det dröjer ytterligare några veckor innan ledande häradsåklagare fattar beslut om åtal.

 • Kontinentens mat ger centrum liv

  Visit Vasa hoppas en fortsättning för mattorgen.

  Vasa centrum bjuder åter på marknad med mat och varor från mellan- och sydeuropa. Erkki Laakso på Visit Vaasa tycker om när det är liv i staden och jobbar gärna för en livligare stadskärna.

 • Sjusovare kastades i sjön i Kristinestad

  Exportföretagare Lauri Ketonen årets hedersmedborgare.

  I arla morgonstund har man idag torsdag firat sjusovardagen på olika håll i svenskfinland, och även i Kristinestad. Exportföretagare Lauri Ketonen fick finna sig i att kastas i Stadsfjärden.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.