Hoppa till huvudinnehåll

Herr Snellman är årets Late Jakob

Late Jakob Per Snellman.
Late Jakob Per Snellman.

Varumärket Herr Snellman företrätt av Per Snellman korades till årets Late Jakob i Skolparken i Jakobstad. Nu kan Jakobs dagar börja.

Förra årets Late Jakob Anna-Maja Henriksson fick äran att lyfta på huvan och avslöja vem hennes efterträdare är.

Titeln tilldelas någon som skapat en positiv bild av sin hemstad och i år föll valet på varumärket Herr Snellman. Herr Snellman företräddes av Per Snellman, en av de bröder som 1951 grundade Ab Snellman Oy.

JKG
JKG:s trupp Glimma. JKG

Barnens dag

Jakobs dagar inleddes redan tidigare under söndagen med Barnens dag. Klockan 18 var det dags för den officiella öppningsceremonin som inleddes med tal av stadsdirektören Kristina Stenman.

Det bjöds på musik och dansuppvisning, men den mest nervkittlande programpunkten var som seden bjuder korandet av Late Jakob.

Jakobs dagar
Jakobs dagar

Smakprov ur Skymning, gryning

Som avslutning på öppningstillfället framförde Sören Lillkung, Erik Andre Hvidsten och Thomas Enroth samt oratoriekören ett smakprov ur det nyskrivna verket Skymning, gryning.

Oratoriet är ett projekt som anknyter till jubilumet Finland 100 år och musiken är skriven av Thomas Enroth och texten av Thomas Lundin.

  • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

    120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

    Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

  • Nextjet äger inga plan som kan säljas

    Bolaget har bara leasade plan.

    Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten