Hoppa till huvudinnehåll

Kajander och stafettherrarna levererade skrällmedalj: "Värmer nog så helvete!"

Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Aleksi Lehto, U23-EM 2017.
Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Akseli Lehto sprang hem EM-brons. Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Aleksi Lehto, U23-EM 2017. Bild: Yle / Markku Rantala Samuli Samuelsson,aleksi lehto

Det blev inget finländskt rekord – men nog medalj. Finlands stafettherrar slutade trea på 4 x 100 meter i U23-EM. Det känns helt svinbra, säger Borgå Akilles Willem Kajander.

– Såklart ska man ha medalj som målsättning och vad som helst kan hända i stafett. Vi är nog jättenöjda om vi tar medalj, sade Kajander inför finalen.

Stafettlaget med Akilleslöparen Kajander var ute efter finländskt rekord i U23-klassen och medalj i EM-stafetten. En av målsättningarna lyckades.

Finland med laget Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Aleksi Lehto löpte i mål på tiden 39,70 – 17 hundradelar från rekordtiden 39,53 löpt för exakt tio år och en dag sedan, då Finland senast tog brons i U23-EM 2007.

– Det känns helt svinbra! Det här var vårt mål och vi nådde det, så det känns helt otroligt, ler Kajander efter finalen.

Trodde ni på riktigt på en medalj?

– Förstås måste man tro, inte kommer den annars. Man måste våga ta den, konstaterar Lehtonen.

– Det var helt fantastiskt att korsa mållinjen som trea. Vi har haft ett strålande lagarbete och laganda. Det ger oss nu medalj, säger ankaret Lehto.

Stort bronsplåster

Samuelsson fick plåster på såren efter diskvalificeringen på 200 meter dagen innan. På 100 meter på fredagen slutade han fyra.

– Allt det glöms totalt bort nu. Vi visste att vad som helst kan hända i en stafett, men visst är det helt otroligt att vi tar brons, säger Samuelsson.

– Jag är säker på att alla kände att löpningen funkade helt sjukt bra. När jag tog förbi portugisen ytter om mig fick jag på en grym flow.

”Värmer så helvete”

Helt perfekt gick ändå inte växlingarna, menar Lehtonen. Hans och Samuelssons pinnbyte kunde varit smidigare.

Laget blev 17 hundradelar från det finländska U23-rekordet som bronskvartetten Hannu Hämäläinen, Visa Hongisto, Rami Jokinen och Jonathan Åstrand sprang för tio år sedan.

– Vi kom ganska nära, men det är onödigt att fundera på det nu, medaljen är huvudsaken. Det harmar inte det minsta, säger Lehtonen.

– Vi hade som mål ett komma under 39,50, men ett brons är alltid ett brons – och det värmer nog så helvete, avslutar Kajander.

Tyskland vann på tiden 39,11 och Storbritannien var tvåa på samma tid efter en oerhört jämn målgång.