Hoppa till huvudinnehåll

Lipsanen gjorde det! Raderade 49 år gamla finländska rekordet

Simo Lipsanen hoppar tresteg.
Simo Lipsanen, ny finländsk rekordinnehavare. Simo Lipsanen hoppar tresteg. Bild: Lehtikuva Simo Lipsanen,tresteg

Pertti Pousis 49 år gamla finländska rekordnotering i tresteg är inte längre i kraft. Simo Lipsanen vann silver med 17,14 i U23-EM – 14 centimeter längre än Pousis rekord. Helt sanslöst fint, säger Lipsanen.

Lipsanen levde upp till de högt ställda förväntningarna i U23-EM.

Det finländska storlöftet hoppade 17,14 och putsade rejält på både personbästa och det finländska rekordet.

Lipsanens tidigare rekordnotering var 16,93 och Pousis urgamla rekord 17,00. Pousis rekord var det äldsta inom finländsk friidrott. Lipsanen hoppade rekordet i en motvind på 0,5 meter per sekund.

"Helt otrolig känsla"

Resultatet räckte till silver bakom Nazim Babajev från Azerbajdzjan som fick till 17,18 i den andra omgången.

– Helt otrolig känsla, jag lyckades helt perfekt. Alla tre hopp bar bra, jag kände att det fanns luft under och farten hölls intakt. Genast när jag träffade sanden visste jag att det lyckades, säger en rörd Lipsanen till Yle Sporten.

– Den här medaljen värmer jättemycket. Jag har egentligen haft det som målsättning redan i ett par år, och när det nu lyckas känns det onekligen fint. Att sen ännu få det finländska rekordet på köpet är helt sanslöst fint.

Lipsanen går in på en fjortonde plats i världsstatistiken med sitt nya rekord. Han är redan klar för VM i London i augusti.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Läs också

  • Stormakternas race till Syriens oljekällor

    Vilken strategi har Ryssland och USA för Syrien?

    När terrorgruppen IS är slagen vid sitt sista fäste i oljeprovinsen Deir ez-Zor i Syrien frågar sig många vad vändpunkten innebär för den syriska regeringen, dess allierade Ryssland och för den USA-ledda koalitionen med SDF, de Syriska demokratiska styrkorna.

  • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

    Vann med låten "Var dig själv".

    Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Sport