Hoppa till huvudinnehåll

Lipsanen gjorde det! Raderade 49 år gamla finländska rekordet

Simo Lipsanen hoppar tresteg.
Simo Lipsanen, ny finländsk rekordinnehavare. Simo Lipsanen hoppar tresteg. Bild: Lehtikuva Simo Lipsanen,tresteg

Pertti Pousis 49 år gamla finländska rekordnotering i tresteg är inte längre i kraft. Simo Lipsanen vann silver med 17,14 i U23-EM – 14 centimeter längre än Pousis rekord. Helt sanslöst fint, säger Lipsanen.

Lipsanen levde upp till de högt ställda förväntningarna i U23-EM.

Det finländska storlöftet hoppade 17,14 och putsade rejält på både personbästa och det finländska rekordet.

Lipsanens tidigare rekordnotering var 16,93 och Pousis urgamla rekord 17,00. Pousis rekord var det äldsta inom finländsk friidrott. Lipsanen hoppade rekordet i en motvind på 0,5 meter per sekund.

"Helt otrolig känsla"

Resultatet räckte till silver bakom Nazim Babajev från Azerbajdzjan som fick till 17,18 i den andra omgången.

– Helt otrolig känsla, jag lyckades helt perfekt. Alla tre hopp bar bra, jag kände att det fanns luft under och farten hölls intakt. Genast när jag träffade sanden visste jag att det lyckades, säger en rörd Lipsanen till Yle Sporten.

– Den här medaljen värmer jättemycket. Jag har egentligen haft det som målsättning redan i ett par år, och när det nu lyckas känns det onekligen fint. Att sen ännu få det finländska rekordet på köpet är helt sanslöst fint.

Lipsanen går in på en fjortonde plats i världsstatistiken med sitt nya rekord. Han är redan klar för VM i London i augusti.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning
  • Liukkonen stark i semifinalen – klar för final

    21,71 gav en andra plats i semifinalen.

    Ari-Pekka Liukkonen gjorde en riktigt bra insats i semifinalen på 50 meter frisim i VM i Budapest. Liukkonen simmade på 21,71 och slutade tvåa i sin semifinal.

  • Väder och vind styr båtgästernas färd

    Säsongen har kommit igång i gästhamnen i Borgå.

    Gästhamnen vid östra åstranden i Borgå är stort sett full efter en långsam start på säsongen. De seglare som hittar till Borgå har ofta kopplingar till staden sedan tidigare. Men oftast är det väder och vind som avgör vart det bär.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport