Hoppa till huvudinnehåll

Löf: Jaro kommer att klättra mot toppen i tabellen

Calle Löf
FF Jaros cheftränare Calle Löf. Calle Löf JARO

Det gick inte vägen för FF Jaro mot FC Honka. Men nye chefstränaren Calle Löf slänger inte yxan i sjön. Nu laddar man för vinst mot KPV på onsdagen och siktar på att klättra mot toppen i tabellen.

- Vi for nog till Esbo för att komma hem med poäng, antingen en eller tre. Men det gick inte enligt planerna, säger Carl-August "Calle" Löf om matchen mot Honka.

Löf har sin första tränarvecka bakom sig och han var väl medveten om att han åtog sig en tuff uppgift. Jaro som var topptippat inför säsongen ligger nu bara två poäng från att trilla ner till division två.

Tre tuffa matcher

Calle Löf säger att han direkt tackade ja till att ta över som tränare efter Kristian Heames. Det fanns inga orsaker att säga nej.

- Det är först och främst en utmaning, men enbart i positiv bemärkelse. Nu går hela min tid åt till att förbereda oss inför nästa drabbning. Hittills har det varit en trevlig upplevelse, säger Löf.

Det första som mötte Löf som ny chefstränare var tre tuffa matcher. Honka i lördags, KPV på onsdag och TPS nästa söndag.

- Det är tre topplag som är i rätt hyfsad form, men jag tycker att det var ett bra läge att stiga till. Nu får vi se var vi ligger, säger Calle Löf.

Styrelseordförande Harald Finne lyfte fram Löfs stora Jarohjärta när Löf tillsattes som tränare.

Är det vad som behövs i nuläget, ett stort Jarohjärta?

- Jag tror det, många i truppen har det och de utländska spelarna håller på att bygga upp det. Vi har en god stämning. Men enbart hjärta räcker inte, nu måste vi börja göra saker tillsammans, säger Löf.

Nu gäller det att hitta en gemensam idé och börja leverera säger Calle Löf.

Fel positioner i försvaret

Inför matchen mot Honka var försvarsspelet i fokus. Man försökte undvika att att släppa till målchanser åt motståndarna.

- Men det gick inte vägen så den processen är på hälft. Samtidigt måste vi börja se över anfallsspelet och anfalla kollektivt med flera spelare än tidigare, säger Löf.

Calle Löf har tittat redan tittat på lördagens match och dragit slutsatsen att man fortfarande ligger fel i positionerna i försvaret.

- På vissa delområden på plan har vi för långt avstånd mellan spelarna och det kan motståndarna utnyttja, det måste vi rätta till, säger Löf.

Trots lördagens förlust är riktningen ändå rätt anser Löf.

- Det kändes stabilare. Vi var inte lika långa från översta till nedersta spelaren, det är främst avstånden i sidled som borde rättas till, säger Löf.

Kousidis en ljuspunkt

Det är tufft på toppen. Tränare byts ut och även spelarna utsätts för kritik.

- Man måste också kunna slå dövörat till och bara göra sitt bästa. Likadant är det när det går bra, man kan ändå inte sluta jobba, säger Löf.

En ljuspunkt i matchen mot Honka var ändå nyförvärvet Nikolaos Kousidis inhopp. Löf hoppas på oräddhet och att man ska lyckas lösa spärrarna i laget.

- Kousidis är ny och känner ingen rädsla för att misslyckas. Jag hoppas att den känslan smittar av sig på de andra spelarna för de har samma kvaliteter i spelet. Det gäller att lösa upp spärrarna, säger Löf.

Nu har Jaro några dagar på sig inför nästa match. Laget kommer att jobba så hårt det kan utan att överbelasta spelarna.

- Vi kommer att träna ett pass på måndag och ett på tisdag och så har vi en videopalaver. Sen borde vi vara välförberedda inför matchen på onsdag.

Kommer att klättra

KPV toppar tabellen, där man inför säsongen kanske förväntat sig att se Jaro.

- Ja, nu är det tvärtom. Men vi kommer att komma upp därifrån vi nu befinner oss.

Men Löf är övertygad om att spelar materialet räcker till.

- Vi har rätt trupp.

Hur långt kan Jaro ta sig ännu den här säsongen? Vad är realistiskt?

- När vi fått vårt egna spel att fungera så kommer vi att vara ett svårslaget lag. Vi kommer att ta mycket poäng och vi kommer att klättra i tabellen. Om det räcker till andra, tredje eller fjärde plats är svårt att sia om, säger Löf.

Calle Löf verkar lugn och stabil trots att Jaro nu bara ligger två poäng från nedflyttning till division två.

- Efter senaste vecka har man kunna skönja en stabilitet och ett lugn hos spelarna. Om det sen är min förtjänst vet jag inte. Men de tror på det de gör, säger Löf.

Hur tror du matchen mot KPV slutar?

- Vi kommer att vara det bättre laget. Jag tror så hårt på våra spelare så jag tror att vi kommer att vinna matchen, säger Löf.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten