Hoppa till huvudinnehåll

Magnetfiskare hittade krigstida sprängmedel i Bodom träsk

Bodom träsk i december.
Bodom träsk. Arkivbild. Bodom träsk i december. Bild: Yle/Bettina Sågbom bodomsjön

Krigstida sprängmedel hittades i Bodom träsk i Esbo på lördagsnatten, uppger polisen i västra Nyland. Enligt polisen oskadliggjordes sprängämnet av Försvarsmakten på platsen där sprängämnet hittades.

När man oskadliggör ett sprängämne måste man spränga det.

Processen orsakade en hård smäll som hördes i närområdet. För att det var ett mycket gammalt krigssprängämne var det Försvarsmakten som tog hand om processen, uppger kriminalkommissarie Lauri Hakkala vid polisen i västra Nyland.

- Experterna konstaterade att platsen är en sådan där man kan göra sprängmedlet oskadlig utan att man orsakar fara för utomstående, säger Hakkala till FNB.

Förutom polisen och Försvarsmakten, befann sig också räddningsverkets enheter på plats.

Det var en magnetfiskare, det vill säga en person som med hjälp av en magnet söker efter metallföremål, som hittade sprängmedlet på sjöbottnet. Hakkala säger att fiskaren själv larmade nödcentralen om fyndet.

Enligt Hakkala är det precis så man ska göra vid liknande situationer.

- Man ska inte själv röra dem, säger Hakkala.

Polisen påminner om att ifall man hittar prylar som man misstänker att kan vara sprängmedel ska man inte flytta på dem på egenhand.

Text: FNB

Läs också

  • Stormakternas race till Syriens oljekällor

    Vilken strategi har Ryssland och USA för Syrien?

    När terrorgruppen IS är slagen vid sitt sista fäste i oljeprovinsen Deir ez-Zor i Syrien frågar sig många vad vändpunkten innebär för den syriska regeringen, dess allierade Ryssland och för den USA-ledda koalitionen med SDF, de Syriska demokratiska styrkorna.

  • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

    Vann med låten "Var dig själv".

    Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen