Hoppa till huvudinnehåll

Magnetfiskare hittade krigstida sprängmedel i Bodom träsk

Bodom träsk i december.
Bodom träsk. Arkivbild. Bodom träsk i december. Bild: Yle/Bettina Sågbom bodomsjön

Krigstida sprängmedel hittades i Bodom träsk i Esbo på lördagsnatten, uppger polisen i västra Nyland. Enligt polisen oskadliggjordes sprängämnet av Försvarsmakten på platsen där sprängämnet hittades.

När man oskadliggör ett sprängämne måste man spränga det.

Processen orsakade en hård smäll som hördes i närområdet. För att det var ett mycket gammalt krigssprängämne var det Försvarsmakten som tog hand om processen, uppger kriminalkommissarie Lauri Hakkala vid polisen i västra Nyland.

- Experterna konstaterade att platsen är en sådan där man kan göra sprängmedlet oskadlig utan att man orsakar fara för utomstående, säger Hakkala till FNB.

Förutom polisen och Försvarsmakten, befann sig också räddningsverkets enheter på plats.

Det var en magnetfiskare, det vill säga en person som med hjälp av en magnet söker efter metallföremål, som hittade sprängmedlet på sjöbottnet. Hakkala säger att fiskaren själv larmade nödcentralen om fyndet.

Enligt Hakkala är det precis så man ska göra vid liknande situationer.

- Man ska inte själv röra dem, säger Hakkala.

Polisen påminner om att ifall man hittar prylar som man misstänker att kan vara sprängmedel ska man inte flytta på dem på egenhand.

Text: FNB

 • Liukkonen stark i semifinalen – klar för final

  21,71 gav en andra plats i semifinalen.

  Ari-Pekka Liukkonen gjorde en riktigt bra insats i semifinalen på 50 meter frisim i VM i Budapest. Liukkonen simmade på 21,71 och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Väder och vind styr båtgästernas färd

  Säsongen har kommit igång i gästhamnen i Borgå.

  Gästhamnen vid östra åstranden i Borgå är stort sett full efter en långsam start på säsongen. De seglare som hittar till Borgå har ofta kopplingar till staden sedan tidigare. Men oftast är det väder och vind som avgör vart det bär.

 • Mittfältaren Hans Honkasalo spelklar för Ekenäs IF

  23-åringen kommer från division 3-klubben Masku.

  Mittfältaren Hans Honkasalo spelar resten av säsongen för Ekenäs IF. Han ingick i spelartruppen redan på torsdagen då EIF/Akademi spelade mot Ponnistajat i division 3.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen