Hoppa till huvudinnehåll

Medaljmiss efter dramatik! Kullerbytta för Raitanen i vattengraven: ”Helt säkert blivit brons”

Topi Raitanen på en vattengrav.
Raitanens miss på den sista vattengraven avgjorde kampen om bronset. Topi Raitanen på en vattengrav. Bild: Harri Bragge/All Over Press Topi Raitanen,hinderlöpning

En genomvåt och smått blodig, men framför allt snopen Topi Raitanen missade ett till synes säkert brons på 3000 meter hinder i U23-EM genom att ramla omkull på sista vattenhindret.

”Du ser ju ut som om du gått fem ronder med Tyson!”

Svensken Vidar Johanssons första ord till Topi Raitanen efter U23-EM-finalen på 3000 meter hinder säger det mesta om finländarens uppsyn.

Ett sår under knäet som blöder ner halva benet, och drypande av vatten och svett.

Landslagsorienteraren Raitanen var på väg mot en fullträff i sitt första internationella friidrottsmästerskap, men lämnar Bydgoszcz med en liten besvikelse.

– Åtminstone lärde jag mig att inte ramla omkull i det sista vattenhindret, summerar Raitanen sina lärdomar i Yle Sportens intervju.

”Försök själv”

Raitanen stod för ett avvaktande finallopp en bit bakom täten och låg fyra när de avslutande 200 metrarna tog vid. Han märkte att britten Jamaine Coleman styvnade till rejält och började titta omkring sig.

Då beslöt sig Raitanen för att attackera.

– Jag visste att de sista 200 metrarna lossnar trots att jag inte hade min bästa dag, så jag ryckte just före vattenhindret, kom lite fel, träffade ett halt ställe, foten slank och jag gjorde en kullerbytta.

Raitanen steg snabbt upp och satte igång en ny jakt. Han korsade mållinjen bara 25 hundradelar bakom bronsmedaljören Coleman.

– Jag är helt säker på att det blivit brons utan olyckan. Jag kom så nära trots fallet.

Borde du ha haft mera tålamod?

– Nåja... Försök själv springa EM-final med 200 meter kvar – tålamod är det sista i tankarna då, säger Raitanen med ett leende.

Inte bästa dagen

Raitanens personliga rekord är 8.39,89 från lag-EM i Vasa på midsommaren. I fredagens försöksheat i Bydgoszcz löpte han avstannande 8.43,80 och i finalen – trots fallet – 8.40,69.

– Jag hade inte min bästa dag. Det här var min första försök-final-kombination, och det hjälper med erfarenhet från dem.

– Fredagen var karriärens bästa lopp, det kändes enkelt och skönt. I dag var en helt vanlig dag. Ett fall och ändå 8.40, det berättar att sekunder nog kommer att försvinna under sommarens gång.

Du är inte helt omöjligt långt ifrån VM-gränsen 8.32,00, hur mycket tänker du på den?

– Nog finns den i tankarna, men kanske mest som avlägsna, avlägsna drömmar. Vi måste kolla hur jag återhämtar mig.

Mycket hunger kvar

I Kalevaspelen i Seinäjoki nästa vecka hoppas han på draghjälp, vilket skulle underlätta jakten på en god tid. Men ifall Londondrömmen förverkligas är det bara bonus.

– Det här var säsongens huvudtävling och visst är det en liten besvikelse. Det är medaljerna man minns. Men inte kan jag vara jättebesviken med en fjärde plats heller, säger Raitanen.

– Förstås kunde jag tagit en medalj, men jag får vänta till kommande år. Som tur finns det många tävlingar kvar – åtminstone lämnade det här hunger inför framtiden.

Italienaren Yohannes Chiappinelli vann loppet på 8.34,33 framför landsmannen Ahmed Abdelwahed.

Resultat:

1. Yohannes Chiappinelli ITA 8.34,33
2. Ahmed Abdelwahed ITA 8.37,02
3. Jamaine Coleman GBR 8.40,44
4. Topi Raitanen FIN 8.40,69