Hoppa till huvudinnehåll

Näthatet ett hot mot demokratin

swedish journalist, fb-group #Iamhere
Mina Dennert, svensk journalist som fick nog av näthatet och startade FB-gruppen #jagärhär. swedish journalist, fb-group #Iamhere Bild: Mina Dennert Facebook features

Mina Dennert är en svensk journalist som brinner för att rensa bort näthat och okunskap från den digitala världen. Hon fick nog av hatarna och propagandaspridarna och startade Facebook-sidan #jagärhär, för att börja sitt krig mot näthatet.

Ett år senare har hon samlat över 70 000 användare som alla vill samma sak – nyansera informationen på sociala medier och slå tillbaka mot näthatet.

Sprids som en löpeld

Att näthatet sprids som en löpeld visar också en nypublicerad rapport som tagits fram på initiativ av Nordiska ministerrådet.

”Näthat har blivit en del av människors vardag och det är så omfattande att det hotar demokratin.” lyder sammanfattningen av deras rapport.

Men vilka är det då som sprider näthatet? Mina Dennert förklarar:

- Det finns en pytteliten klick som står bakom mängder av hatgrupper. På Facebook har vi ungefär hundra grupper. Ofta heter de något i stil med granskning, sanningen eller nyheter.

Propaganda blir sanning

De här sidorna drivs ofta av ett fåtal person som har tiotal olika konton på till exempel Facebook. Där publicerar de nyhetsliknande material och går till attack mot etablerade journalister, forskare och politiker.

Det stora problemet är den stora gruppen av människor som de här sidorna engagerar, menar Mina Dennert.

- Den här gruppen är inte speciellt medveten om vad det är de gör när de sprider falska nyheter. Eller så förstår de inte att de är utsatta för propaganda.

Jag tror många känner att ”jag orkar inte med det där"...― Mina Dennert

De goda rösterna tystnar

Näthat och hot på nätet är så allvarligt att det hotar att tysta röster i det offentliga rummet, skriver Nordisk information för kunskap om kön, NIKK, i sin rapport.

Även Mina Dennert varnar för att de ”goda” rösterna tystnar.

- Jag tror många känner att ”jag orkar inte med det där”, om de ser någon hatkommentar och istället väljer att klicka sig bort.

Näthat och hot på nätet påverkar vår vardag i hög utsträckning, vilket kan ha allvarliga följder, säger Mina Dennert.

I Sverige har #jagärhär samlat över 72 000 människor som hjälps åt att leta upp näthat och felaktig information och istället bidra med mera reflekterande information och kommentarer.

Handlingsplan

Initiativet har spridit sig till både Tyskland, England och Finland. Den finska sidan heter #Olentäällä och har i dagsläget över tusen anhängare och skaran växer ständigt.

När Mina Dennert först kom på idén kunde hon inte ens drömma om vilket gensvar hon skulle få. Den svenska regeringen har i dagarna antagit en handlingsplan mot näthatet och uppmuntrar till civilkurage på nätet.

Mina Dennert

Ålder: 41 år.
Bor: Göteborg, Sverige
Familj: Man och tre barn.
Arbete: Journalist, författare, driver föreningen och Facebookgruppen "jagärhär.
Intressen: Segling, utförsåkning, film, konst.
Aktuell: Grundare av Facebookgruppen #jagärhär som firar ett år och etablerat sig här i Finland.

Lyssna på hela intervjun med Mina Dennert här nedan.

Lyssna också till:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Karisbo ser Toto fyra gånger på fem dagar

  Ekenäs förbereder för stor konsert i Stallörsparken.

  Karisbon Niklas Malm har sett Totos alla spelningar i Finland sedan 1999. På lördag (29.7) är det konserten i Ekenäs som gäller.

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.