Hoppa till huvudinnehåll

"Olaglig och meningslös" folkomröstning i Venezuela

Väljare lägger sina röstsedlar i en papplåda i Caracas 16.7.2017.
Väljare lägger sina röstsedlar i en papplåda i Caracas 16.7.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,folkomröstningar,opposition

I Venezuela har vallokalerna öppnat för en folkomröstning som oppositionen har kallat till, men som president Nicolás Maduro beskriver som olaglig och meningslös.

Oppositionen i Venezuela har kallat till söndagens inofficiella folkomröstning för att mäta motståndet mot Maduros planer på en ny grundlagsförsamling, vars mål misstänks vara att skriva om grundlagen för att ytterligare stärka Maduros makt.

Enligt Maduros planer ska det hållas en omröstning den 30 juli för att utse den nya grundlagsförsamlingen. Oppositionen har redan manat till bojkott av den omröstningen.

Enligt det venezuelanska opinionsinstitutet Datanalis mätning så motsätter sig ungefär 70 procent av venezuelanerna Maduros planer på en ny grundlagsförsamling och en ny grundlag.

Ungefär 80 procent av venezuelanerna är missnöjda med Maduros sätt att styra landet, enligt en mätning av Datanalis.

Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid ett regeringsevenemang 15.7.2017.
Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid ett regeringsevenemang 15.7.2017. Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid ett regeringsevenemang 15.7.2017. Bild: EPA/MIRAFLORES PRESS HANDOUT Nicolas Maduro,Venezuela

Utöver frågan om grundlagsförsamlingen vill oppositionen att venezuelanerna på söndag besvarar också två andra frågor.

De blir tillfrågade om de vill att militären ska försvara den nu gällande grundlagen och om de vill att det ska hållas förtida val innan Maduros mandatperiod tar slut i januari 2019.

Väljare och oppositionens valfunktionärer i en av vallokalerna i Caracas 16.7.2017
Väljare och oppositionens valfunktionärer i en av vallokalerna i Caracas 16.7.2017. Väljare och oppositionens valfunktionärer i en av vallokalerna i Caracas 16.7.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,folkomröstning

Bland fattiga venezuelaner och bland statligt anställda har Maduro ännu en hel del stöd, men det minskar stadigt.

Många statligt anställda som motsätter sig Maduro är oroliga för att delta i dagens folkomröstning. De misstänker att det regerande socialistpartiet kan få tag på deras personnummer och att de i så fall förlorar sina jobb.

Venezuelaner i Spanien har också möjlighet att delta i söndagens inofficiella folkomröstning. Här lägger venezuelaner sina röster på Plaza de Colón i Madrid.
Venezuelaner i Spanien har också möjlighet att delta i söndagens inofficiella folkomröstning. Här lägger venezuelaner sina röster på Plaza de Colón i Madrid. Venezuelaner i Spanien har också möjlighet att delta i söndagens inofficiella folkomröstning. Här lägger venezuelaner sina röster på Plaza de Colón i Madrid. Bild: EPA/QUIQUE GARCIA Venezuela,Spanien,folkomröstning

Oppositionen i Venezuela beskyller Maduro bland annat för den förödande ekonomiska kris som Venezuela befinner sig i.

Uppemot 100 människor har mist livet i dom senaste tre månadernas protester mot regeringen.

Söndagens folkomröstning kommer knappast att leda till någon förändring eller råda bot på det politiska dödläget i landet.

Demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor i Caracas 9.7.2017
Demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor i Caracas 9.7.2017 Demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor i Caracas 9.7.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes