Hoppa till huvudinnehåll

Skadehelvetet är över för Sparv: ”Jag är på rätt väg”

Fotbollspelare i klubbdress klappar i händerna efter match.
Tim Sparv gör nu sin fjärde säsong i FC Midtjylland. Fotbollspelare i klubbdress klappar i händerna efter match. Bild: All over press. Tim Sparv,fotboll,FC Midtjylland

Efter ett år fyllt av skador ser landslagsmittfältaren Tim Sparv nu fram emot en ny säsong i den danska ligan med FC Midtjylland. Sparvs kontrakt tar slut efter den här säsongen men han trivs i Danmark. Det kan mycket väl bli en fortsättning, säger han till Yle Sporten.

Det var i början av juli förra året som FC Midtjylland meddelade att Tim Sparv åkt på en allvarlig knäskada som skulle hålla honom borta i ungefär sex månader.

I november var han tillbaka på planen men följdskador gjorde att det bara blev fyra matcher i den danska ligan förra säsongen.

Nu börjar skadehelvetet vara glömt och Sparv är redo då den danska ligan sparkar igång ikväll. För FC Midtjylland väntar bortamatch mot Bröndby.

– Jag nöjd över att jag börjar komma i form. Det gäller att vara försiktig med hur mycket jag spelar och tränar men jag blir hela tiden starkare. Jag är på rätt väg och ser fram emot att vara en del av laget.

– Förra säsongen var lärorik på flera sätt, att kunna handskas med skadorna och sätta saker i perspektiv, säger Sparv till Yle Sporten.

Spelat tre matcher i Europa League

Under sommaren har han varit tillbaka i startelvan. Sparv har spelat 90 minuter i samtliga tre kvalmatcher i Europa League. Trots det gäller det att skynda långsamt.

– Jag behöver 2-3 matcher till och två veckors träning innan jag närmar mig 100 procent. Vi kommer att vara försiktiga så att jag inte åker på något bakslag.

Du är nöjd med att inte spela 90 minuter i varje match?

– Ja, vi har också en så stark trupp och konkurrensen är bra. Vi vill klara oss bra i Europa, ligan och i cupen så det blir många matcher. Vi har en bra trupp så att vi kan rotera, säger han.

Tim Sparv i en match i Europa League
Sparv har spelat tre kvalmatcher Tim Sparv i en match i Europa League Bild: imago/Aleksandar Djorovic/ All Over Press fotboll,Tim Sparv,Sparv,sport

Sista året på kontraktet

Tim Sparv flyttade till FC Midtjylland från Greuter Fürth sommaren 2014. Han skrev då på ett fyraårigt kontrakt med den danska klubben. Säsongen som nu börjar är Sparvs sista med nuvarande kontrakt.

– Vi har haft en liten dialog med klubben och de är lite intresserade av att förlänga, men det finns inte så mycket annat att kommentera. Jag trivs väldigt bra här och har haft stora framgångar.

– Jag har inga planer på att återvända till Finland än. Det kan mycket väl bli en fortsättning i Danmark, säger han.

FC Midtjylland vann den danska ligan 2015 och förra säsongen blev det en fjärde plats efter FC Köpenhamn, Bröndby och Lyngby. I år vill klubben vara med och fajtas om mästerskapet igen.

– Vi har ett bra lag på pappret och det känns optimistiskt. Vi hoppas naturligtvis att FC Köpenhamn inte ska vara lika bra som senaste säsong. Jag tippar att mästarna kommer från trion Midtjylland, Bröndby eller Köpenhamn, säger han.

”Jag är riktigt taggad”

Tim Sparv har spelat 54 landskamper för Finland men har på grund av skada inte spelat alls i det pågående VM-kvalet. Kvalet avslutas i höst med fyra matcher och Sparv ser fram emot att få dra på sig landslagströjan igen.

– Jag är riktigt taggad. En av de värsta sakerna med att vara skadad är då man missar landslagsmatcherna. Sedan jag kom in i juniorlandslagen som 15-åring har jag inte missat många matcher.

– Nu har jag varit borta ett helt år och det har inte alls varit roligt att se på från sidan. Landslaget är en del av mitt DNA. Jag vill bara bli en del av laget igen och kunna hjälpa till, säger han.

Kari Arkivuo och Tim Sparv år 2014.
Kari Arkivuo och Tim Sparv år 2014. Bild: EPA arkivuo

Läs också

Nyligen publicerat - Sport