Hoppa till huvudinnehåll

Stafettsuccé i Willem Kajanders första mästerskapsstart: ”Grymt kul!”

Willem Kajander, FM 2016.
Borgå Akilles Willem Kajander inledde Finlands framgångsrika stafett. Willem Kajander, FM 2016. Bild: Yle / Tomi Hänninen willem kajander

Finland är klara för U23-EM-final på herrarnas 4 x 100 meter i Bydgoszcz. Nu riktas blickarna mot ett nästan exakt tio år gammalt finländskt rekord – och till och med skrällmedalj.

Finlands kvartett Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Aleksi Lehto stod för en jämnstark prestation i försöksheatet.

Inga risker, inga misstag.

Det gav resultat, då ankaret Lehto korsade mållinjen på tiden 39,78. Tredjeplatsen i heatet gav en direktplats till kvällens final. I sammandraget var Finlands tid sjätte snabbast.

– Vi tog växlingarna säkert och har nog jättemycket att förbättra till finalen. Min växling for åtminstone på och jag tror alla andra också for. Vi tog det säkert, berättar Kajander till Yle Sporten.

– En direkt finalplats var minimimålet och det klarade vi. I finalen tar vi ner på tiden och hoppas på medalj. Vi kan komma under 39,50 med ett optimalt lopp.

Medalj målet

Ett konkret tidsmål är det finländska rekordet i U23-klassen. Den lyder 39,53 och löptes av laget Hannu Hämäläinen, Visa Hongisto, Rami Jokinen och Jonathan Åstrand för på dagen tio år och en dag sedan.

Den noteringen gav U23-EM-brons i ungerska Debrecen i den 15 juli 2007.

– Såklart ska man ha medalj som målsättning och vad som helst kan hända i stafett. Vi är nog jättenöjda om vi tar medalj, konstaterar Kajander.

För 21-åringen från Borgå Akilles var försöksheatet samtidigt den första internationella mästerskapsstarten. Det orsakade också en del nerv.

– Inte i princip alls dagen innan, men nu när man kom in på stadion fick man sån där "jättefiilis" och det var nog grymt kul att springa!

Finalen går av stapeln klockan 19.40 i kväll.

Här kompletta resultat från U23-EM i Bydgoszcz!