Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Svaetichin och draget till havet

Stefan Svaetichin
Stefan Svaetichin Bild: Yle/Stefan Paavola Pörtö,skärgårdstrafik,stefan svaetichin

Sedan slutet av 1970-talet har Stefan Svaetichin upprätthållit trafiken mellan Pörtö i Borgå skärgård och fastlandet.

För några år sedan då skärgårdstrafiken blev gratis tog Pörtö Line över trafiken mellan Kalkstrand och öarna. Svaetichin fortsatte ändå köra taxibåt och att tura på Pörtö Line, och det gör han än idag fast han redan är pensionär.

- Det är svårt att tänka sig att inte bo nära havet, säger Svaetichin bestämt.

Havet har alltid varit närvarande i skeppare Svaetichins liv. Som ung åkte han och hans bror till Medelhavet med en trålare och försökte ordna charterresor på Mallorca.

- Det var inte lätt eftersom det var på Francos tid och vi körde under svensk flagg. Så vi återvände till Sverige och körde charterresor där istället.

Stefan Svaetichins båt Ludde
Svaetichin och båten Ludde. Stefan Svaetichins båt Ludde Bild: Yle/Stefan Paavola Pörtö,skärgårdstrafik,Skärgård (musikstycke),stefan svaetichin

Svaetichin är född i Sverige och har också bott fem år i Venezuela som barn, men har redan som ung besökt Pörtös pensionat tillsammans med sina morföräldrar.

Att det var Pörtö han skulle slå sig ner på var inte alls klart, innan han gifte sig med frun Elisabeth som är från ön.

Att bo på en ö

Under sommarhalvåret är det inga större problem att bo på en ö och att ta sig fram på havet. Men under hösten och vintern är det annorlunda.

Svaetichins två äldre döttrar gick i Salpar skola på fastlandet och han säger att det blev mycket åkande fram och tillbaka.

- På 80-talet var det bra vintrar och då fick barnen åka snöskoter till skolan. Vi hade ett släp efter skotern och om det var dåliga isar satt barnen med kniven färdig. Ifall de skulle måsta skära hål på presenningen på släpet.

När Svaetichin ser tillbaka på den episoden konstaterar han att man nog inte skulle kunna göra så idag längre.

Stefan Svaetichins i sin båt Ludde
Stefan Svaetichins i sin båt Ludde Bild: Yle/Stefan Paavola Pörtö,skärgårdstrafik,Skärgård (musikstycke),stefan svaetichin

Det bästa med att bo på Pörtö är enligt Stefan Svaetichin att det är oändligt vackert och trevligt där.

Trots att Svaetichin kör båt dagarna i ända, har han också på semestrarna hållit sig till havet och seglat på varmare breddgrader. Helst seglar han i varma hav och korallhav där det är ordentligt fuktigt i luften och 25 till 30 grader varmt.

- I Sydamerika och Karibien är det sådana förhållanden. Senast jag satte huvudet under vatten var utanför Kubas kust. Där finns ett fint hav som hittills har varit orört av turister tack vare Castros styre.

Turismen tär på naturen

Under de årtionden då han har besökt samma platser i Karibien så säger han att man kan se en förändring i haven både på ytan och under.

- I Karibien ser man väldigt klart att det har hänt mycket under 30-40 år. Korallhaven mår dåligt och det är mänsklig verksamhet överallt. Det är inte lätt för naturen.

Om det finns något hav som Stefan Svaetichin ännu skulle vilja hinna segla mera på så är det på Stilla havet.