Hoppa till huvudinnehåll

Tar skateboardkulturen skada av OS? "Är inte en allvarlig gren"

Skateboardåkare i luften.
OS vill nå den unga publiken – och satsar på skateboard i Tokyo. (Arkivbild) Skateboardåkare i luften. Bild: EPA skateboard,Skateboarding

I ett försök att nå den yngre publiken kommer skateboardåkning att ses som en ny gren i OS i Tokyo 2020. Om grenen passar in i OS eller inte finns det många åsikter om.

– OS väcker delade känslor. Många tycker att det är helt okej medan en del inte bryr sig för att de inte ser att det berör dem. Inte påverkas den enskilda skateboardåkaren som inte är med i OS, säger verksamhetsledaren för Finlands rullbrädesförbund, Anssi Paukkunen till Yle Sporten.

Paukkunen håller i trådarna på tredagarsevenemanget Helride, där åkare samlas runtom i Helsingfors kring sin gemensamma hobby. OS känns väldigt långt borta, då stämningen är så skön och avslappnad.

– Det talas inte så mycket om det längre men då nyheten kom ut (förra året) skrevs långa artiklar och de största åkarna intervjuades. Jag har ingen stark åsikt själv men tycker att OS låter okej. De som är intresserade kan åka dit – jag kommer definitivt följa med tävlingarna, menar Hannastiina Koskelo, som åker runt under Helride med sina kompisar.

Hannastiina Koskelo är en skateboardåkare.
Hannastiina Koskelo. Hannastiina Koskelo är en skateboardåkare. Bild: Yle/Jari Kärkkäinen hannastiina koskelo

"Skateboard inget allvarligt"

Alla har det inte lätt att acceptera att det ska bjudas på skateboardåkning i Tokyo 2020.

– Skate i OS är lite kontroversiellt. Det är inte en allvarlig gren, åtminstone inte för mig. En del tränar för tävlingar men jag tycker att det tar bort allt det roliga, konstaterar Jaakko Ojanen från Tammerfors.

Jaakko Ojanen är skateboardåkare.
Jaakko Ojanen. Jaakko Ojanen är skateboardåkare. Bild: Yle/Jari Kärkkäinen jaakko ojanen

– Det finns redan tävlingar där det ges poäng. Men jag tycker det är dumt att man får högre poäng för svårare trick trots att lättare trick kan vara snyggare utförda.

Skate i OS är lite kontroversiellt. Det är inte en allvarlig gren, åtminstone inte för mig.― Jaakko Ojanen

OS kan innebära splittring

Sebastian Sloka har kommit ända från Jönköping för att träffa kompisar han lärt känna på tävlingar ute i världen. Han tror att OS kommer att leda till att skateboardsfolket delas in i de seriösa och de avslappnade.

– Jag tror att det är någon typ av naturlig utveckling, säger Sloka och menar att grenens popularitet lett till att den blivit OS-aktuell.

– Jag tycker inte det är dåligt, absolut inte. Samtidigt som OS-skejten utvecklas kommer skejten åt andra hållet utvecklas. Grejer som den här (Helride) är långt ifrån OS och tack vare OS kommer det dela upp sig väldigt mycket: Vi har OS-skejtarna och vi har evenemangen som här, säger Sloka.

Inga tränare – men seriös träning

Skateboardkulturen ses ofta som avslappnad och allt annat än gravallvarlig. Men att toppidrottarna inte skulle ha en sund livsstil vill verksamhetsledare Paukkunen inte skriva under:

– De som verkligen är på toppen har kanske inte tränare, men de tänker på vad de lägger i munnen. De sover på nätterna och tar hand om sig själva. Inte kan man göra det här om man inte är i gott skick.

Anssi Paukkunen leder Finlands rullbrädesförbund.
Anssi Paukkunen. Anssi Paukkunen leder Finlands rullbrädesförbund. Bild: Yle/Jari Kärkkäinen anssi paukkunen

Proffsen åker runt världen och tävlar i serier som Park Series och Street League – de koncepten tror verksamhetledare Paukkunen att kommer att fungera i OS också.

– Tyvärr kan man inte ordna sådana här evenemang i OS – vi har det kul, njuter och väljer vinnare på måfå. Men Street- och Parkkoncepten som ska med i OS fungerar riktigt bra, jag vet inte hur man kunde förbättra dem.

Webbplatsen för Park Series.
Webbplatsen för Street League.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport