Hoppa till huvudinnehåll

Det går trögt att hitta affärer till Wasa Station

Arkitektens bild av Wasa Station.
Arkivbild. Arkitektens bild av Wasa Station. Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy. Lemminkäinen,Vasa,wasa station

Att hitta affärer till köpcentret vid Wasa station är inte lätt, säger Mikael Snellman på Lemminkäinen, som ändå är hoppfull över de förhandlingar som förs. Ritningarna för det planerade hotellet görs också om för att locka hotellföretag.

Den 15 maj beslöt Vasa stadsfullmäktige att staden går vidare med förverkligandet av Wasa Station i samarbete med byggföretaget Lemminkäinen Hus.

Nu försöker man locka affärer till köpcentret, men Mikael Snellman, Lemminkäinens regiondirektör, säger att det inte är lätt.

- Lätt får vi nog ta bort, det har vi fått ta bort i Finland de senaste 20, 15 åren.

- Vi har faktiskt inte riktigt sett resultat av Anttilas konkurs än. Ytor finns lediga i Österbotten och så har vi ju den ena och andra klädkedjan som varslar och drar in. Så inte är det lätt, men jag ser ändå Vasa som landskapets etta gällande utveckling, så nog ska vi ha det här igång.

Snellman är hoppfull och säger att de har förhandlingar med lokala, nationella och internationella parter, men att slutliga avtal ännu tar till hösten.

- Vi har i alla fall ett centrumprojekt och utvecklar centrum. Det tycker jag är till vår fördel. Plus att det i samma kvarter kommer ett stort offentligt rum med musik- och kongresscenter och bollhall. Det känns tryggt på det sättet, att vi har en bra produkt, säger Snellman.

65 procent behöver vara bokat

När det kommer till att hitta restauranger till området är Snellman inte orolig.

- Vi har flera koncept som vill till studiestäderna och Vasa också, så det är jag inte orolig för och det kommer utgöra ungefär 15 procent av köpcentrets totala yta.

Enligt avtalet med staden så behöver 65 procent av hyresutrymmena vara bokade innan man kan börja bygga. Snellman uppskattar att de uppnått kring hälften när han räknar med att Kesko redan avtalat om att öppna en mataffär på gatuplan.

- Man räknar hellre i euro än i kvadratmeter, men om man tänker att restauranger inte är något större problem och räknar med livsmedelssidan och lite till så rör vi oss i 30 procentsklassen för tillfället.

Mindre och fler hotellrum

I planerna finns även ett 25-våningar högt hus där hotell och bostäder ska finnas. Man har nu konstaterat att de planerade hotellrummen riskerar blir för stora, vilket man ska ändra på så att de blir mindre och fler och därmed mer attraktiva för hotellföretag.

- Nu gör vi en revidering av tekniska ritningar så att vi får ett mer kompakt hotellkoncept. Vi har prisförhandlingar på gång och det här betyder att vi gör en liten hemläxa själva.

Totalkostnaden för hela kvarteret är beräknat till 200 miljoner och klart ska allting vara år 2021. Snellman tror att tidtabellen håller och att byggstarten möjligen kan ske nästa vår eller sommar, men det är kopplat till att marknadsföringen och försäljningen ger resultat.

Ifall de inte lyckas hitta tillräckligt med hyresgäster finns risken att projektet går i stöpet.

- Klart att den risken finns hela tiden och alltid har funnits. Med den risken gick vi också in i tävlan, säger Snellman.

Läs också