Hoppa till huvudinnehåll

En arbetslös har inte råd att vara kräsen

Arbetslös
Arbetslös Bild: Jyrki Lyytikkä ensam

De ekonomiska utsikterna blir allt bättre och arbetslösheten fortsätter att minska.
Trots det finns vissa utbildningar som är svårare på arbetsmarknaden, även bland högutbildade.

Samuli Laukka fick sin magisterexamen i april och har sedan dess varit arbetslös. Han studerade litteraturvetenskap på Åbo akademi och är frustrerad över att gå arbetslös. Studietakten har varit exemplarisk, på fem år var han färdig med sina magisterstudier och är nu redo för arbetslivet.

Kan vara arbetslös i två år

Bemötandet på arbetsmarknaden har ändå varit svalt. Han har skickat ett antal ansökningar, men hittills utan resultat. Det vanliga har varit att arbetsgivarna inte överhuvudtaget hört av sig efteråt.

– Jag har ju sökt allt möjligt. Jag har skickat ansökningar till FPA, flera till Helsingfors stad inom administration, översättning, jag har sökt jobb inom kontorsuppgifter, kundbetjäning och till och med marknadsföring. Egentligen visste jag redan då jag började studera litteraturvetenskap att det är ett ämne som kanske inte ger en anställning så snabbt. Det är vanligt att litteraturvetare är arbetslösa i ungefär tolv månader efter examen.

Laukka säger att han accepterar möjligheten att vara arbetslös i till och med två år. Vissa människor kommer direkt in i arbetslivet tack vare sin kompetens, utbildning eller personlighet, säger han.

– Vi har väl 50 000 högutbildade som är arbetslösa i Finland, så då är allting inte som det ska vara.

Mika Harju på Arbets- och näringsbyrån i Egentliga Finland säger att arbetslösheten bland akademiskt utbildade varit hög som bland andra grupper, men att den minskat sedan ett år tillbaka.

– Det finns ju helt klart grupper där efterfrågan är större medan den i andra är mindre. Sedan finns det branscher som kommer i gång först efter att den övriga ekonomiska verksamheten utvecklats positivt.

Inte värt att vänta för länge

Utbildningar som är svåra att matcha med arbetslivet är enligt Harju historia, politik eller exotiska språk som inte är så allmänt använda. Hans tips är att vara öppen för olika typer av jobb och att inte vänta för länge.

– Man ska vara öppen till olika möjligheter och uppgifter. Om man är för kräsen och söker med alltför snäva gränser, så kan det medföra svårigheter om arbetslösheten blir lång och det uppstår andra problem. Arbetsgivare kan börja fundera varför arbetslösheten pågått länge. Därför är det viktigt att ta emot ett sådant arbete som man kanske inte vill hålla på med i det långa loppet. Det är viktigast att komma in i arbetslivet, få en lön att leva på och få tiden för att söka efter ett intressantare jobb som kanske är bättre betalt eller finns närmare.

Kommentarer

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland