Hoppa till huvudinnehåll

Finnkino-miljardär granskas i Kina

finnkino
Också köpet av Finnkino granskas av kinesiska myndigheter. finnkino Bild: YLE/Tobias Silvander finnkino

En av Kinas rikaste män, som också äger Finnkinos biografer i Finland, har hamnat i svårigheter i sitt hemland. De kinesiska myndigheterna har förbjudit landets banker att finansiera bolaget Dalian Wanda Groups företagsförvärv utomlands.

Flera nyhetssajter, bland annat Financial Times, Bloomberg och Variety rapporterade om saken.

Företaget Dalian Wanda Group, som koncentrerar sig på fastighets- och nöjesbranschen, ägs av miljardären Wang Jianlin.

De kinesiska myndigheterna granskar nu om bolaget har brutit mot reglerna för utländska investeringar.

Myndigheterna undersöker också den affär där Dalian Wanda via sitt dotterbolag AMC förvärvade Nordic Cinema Group, dit också Finnkino hör.

Enligt Financial Times skulle köpet av Nordic Cinema Group, som gjordes i januari, ännu inte vara slutgiltigt. AMC, som är verksamt i USA, ska inte ha använt några kinesiska pengar på förvärvet.

Bloomberg rapporterar att Jianlin har gjort affärer för flera miljarder dollar sedan årsskiftet. Myndigheterna som ansvarar för reglering har sedan i fjol börjat dämma upp kapitalströmmar till utlandet.

Det nuvarande året är politiskt känsligt för Kina eftersom det är partikongress i höst. Då tillsätts alla höga poster i partiledningen.

- Inte bara Wanda utan alla kinesiska bolag kommer att märka att det inte är lätt att förvärva egendom utomlands. Det viktigaste för Peking är att stabilisera den inhemska valutan, sade forskningschef Castor Pang på investeringsbolaget Core-Pacific Yamaichi till Bloomberg.

Text: FNB

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes