Hoppa till huvudinnehåll

Förenade Arabemiraten konspirerade mot Qatar

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir (till vänster), Bahrains utrikesminister  Khalid bin Ahmed al-Khalifa (i mitten) och Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan under en presskonferens i Kairo 5.7.2017.
Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir (till vänster), Bahrains utrikesminister Khalid bin Ahmed al-Khalifa (i mitten) och Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan under en presskonferens i Kairo 5.7.2017. Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir (till vänster), Bahrains utrikesminister Khalid bin Ahmed al-Khalifa (i mitten) och Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan under en presskonferens i Kairo 5.7.2017. Bild: EPA/KHALED ELFIQI / POOL POOL Saudiarabien,Förenade Arabemiraten,utrikesministrar,Bahrain

Det var Förenade Arabemiraten som orkestrerade hackerattacken mot statliga medier i Qatar. De falska nyheterna utlöste den pågående diplomatiska krisen mellan Qatar och dess grannländer. Det rapporterar Washington Post.

I slutet av maj publicerades uppviglande - och falska - citat av Qatars ledare, emiren Tamim bin Hamad al-Thani i statliga och sociala medier i Qatar. I de här citaten prisade emiren bland annat islamistiska Hamas och Iran.

Publiceringen kom kort efter att USA:s president Donald Trump besökt Saudiarabien och visat sitt tydliga stöd för Saudiarabien och dess allierade i den regionala maktkampen mot Iran.

Publiceringen av de falska citaten var den tändande gnistan för att den gamla konflikten mellan Qatar och andra Gulfstater, samt Egypten kunde ta ny fart. Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten bröt de diplomatiska förbindelserna med Qatar och lade fram en lång lista på krav till Qatar.

Regeringsmedlemmar diskuterade planen på förhand

Nu har amerikansk underrättelsetjänst kommit över ny information som visar att högt uppsatta personer inom Förenade Arabemiratens regering diskuterade planerna på en hackerattack den 23 maj, rapporterar Washington Post.

Qatar har hela tiden hävdat att citaten av emir Tamim bin Hamad al-Thani var falska.

Redan tidigare har det spekulerats i att det var Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten som låg bakom hackerattacken, som resulterade i publiceringen av de uppviglande citaten.

Enligt Washington Post är det oklart om de andra länderna deltog i den plan som alltså diskuterades av personerna inom Förenade Arabemiratens regering.

Förenade Arabemiraten avvisar uppgifterna

- Förenade Arabemiraten hade ingen som helst roll i den påstådda hackerattacken som beskrivs i artikeln, meddelar Yousef al-Otaiba, Förenade Arabemiratens ambassadör i Washington.

Han hävdar att uppgifterna i artikeln är falska.

- Det som är sant är Qatars beteende. Qatar finansierar och stöder extremister - allt från talibaner och Hamas till Gaddafi. De uppmuntrar våld och radikalisering och underminerar stabiliteten hos sina grannländer, säger al-Otaiba.

Enligt Washington Post har konflikten kring Qatar också blottlagt skillnader mellan Trump och hans utrikesminister Rex Tillerson.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson i ett möte med emiren av Qatar, sheikh Tamim Bin Hamad al-Thani i Doha den 13 juli.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson i ett möte med emiren av Qatar, sheikh Tamim Bin Hamad al-Thani i Doha den 13 juli. USA:s utrikesminister Rex Tillerson i ett möte med emiren av Qatar, sheikh Tamim Bin Hamad al-Thani i Doha den 13 juli. Bild: EPA/RIEDEL / US EMBASSY OF QATAR Qatar,Tamim bin Hamad

Medan Trump försvarat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten både i sina uttalanden och på Twitter, så ägnade Tillerson stora delar av förra veckan till försök att lösa konflikten på diplomatisk väg.

- Han har inte lyckats i sina försök hittills.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes