Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Svårt att veta hur skarven påverkar Malaxsiken

Skarv med unge i bo, Vasa skärgård
Skarv med unge i bo, Vasa skärgård Bild: YLE/Joakim Lax Storskarv,skarvar (fåglar),fåglar,skarv

I Malax oroas man över att den lokala fiskarten Malaxsiken dör ut på grund av skarven. Forskaren Lari Veneranta säger att risken finns men att det är svårt att veta i vilken utsträckning skarven påverkar sikstammen. Bristen på reproduktionsområden kan vara en större faktor.

- Det finns inga studier om hur skarven påverkar sikstammarna, eftersom det är svårt att undersöka och det skulle bli för dyrt, säger Lari Veneranta, forskare på Naturresursinstitutet LUKE.

Veneranta berättar att när siken leker i inre skärgården på hösten, befinner sig skarvarna inte på samma plats. Således borde inte den naturliga reproduktionen vara hotad. Däremot menar han att det kan finnas en risk för de yngel som planteras ut av de lokala fiskarna.

- Om det finns skarv i området i september så kan de äta de planterade ynglen som är cirka tio centimeter stora då. Men det beror helt på hur många skarvar som råkar finnas i området då.

"Små reproduktionsområden större problem"

Enligt Veneranta är de små reproduktionsområdena det största problemet för den naturliga reproduktionen.

- Ån som rinner ut i havet är i dåligt skick på grund av övergödning och nedsmutsning. Det bildas sediment över rommen efter leken som kväver dem. Det är mycket små områden där fisken kan leka.

Även om det är oklart i vilken grad skarven påverkar Malaxsiken, så säger Veneranta att något borde göras åt skarvbestånden eftersom fiskarna ändå får problem, speciellt på det lokala planet.

- Det kan vara lokala problem och problemet med skarven borde också hanteras i lokal skala.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Craft Park i Vasa behöver fler finansiärer

  Responsen positiv men vasaborna tvekar ändå.

  Projektet Craft Park som vill gjuta nytt liv i Wasalandia-området i Vasa går sakta framåt. Craft parks vd Tommi Kypärä säger att man inte lyckats samla in pengar i den takt man hade hoppats på.

 • Jussi Halla-aho kräver rättning i leden

  Halla-aho är missnöjd med Södra Österbottens kretsstyrelse.

  Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho kräver rättning i leden. I ett brev till den sannfinländarnas krets i Södra Österbotten skriver Halla-aho att de sannfinländare som offentligt stöder utbrytargruppen Blå framtid skadar Sannfinländarna och kan sparkas ur partiet.

 • Töm stugan på skrot under veckoslutet

  Stormossen och Hålls skärgården ren samlar in skrot gratis.

  Om du har en gammal tv, ett kylskåp eller en rostig cykel på din sommarstuga kan du passa på att göra dig av med det under veckoslutet. Stormossen i samarbete med föreningen Håll skärgården ren samlar in metall- och elektroniskskrot helt avgiftsfritt på många håll i Österbotten.

 • Baltic växer snabbt - utmaningen är att hitta arbetskraft

  Startar nu egen rekryteringsutbildning.

  Baltic Yachts i Jakobstad växer och orderböckerna är fulltecknade. Utmaningen är främst att hitta arbetskraft och företagen konkurrerar sinsemellan om bra medarbetare. I september startar man en ny rekryteringsutbildning.

 • Kokkotyö flyttar i Karleby

  Stiftelsen vill komma närmare kunderna.

  Kokkotyöstiftelsen flyttar med sin butiksverksamhet närmare centrum i Karleby. De verksamheter som bedrivits vid Hammargränd flyttar till Karlebygatan i augusti och den nya butiken öppnar i början av september.

 • Kyro älv hämtar sig i sakta mak

  Mycket återstår att göra.

  De fiskeriförbättrande åtgärder som gjorts i Kyro älv under årens lopp har haft effekt men mycket återstår ännu att göra och den här sommaren har fiskfångsten varit mångsidig.

 • Oklart om åtal väcks för misstänkt röstköp

  Fallen väntar på åklagarens bedömning.

  Det är fortfarande oklart om de två fall av misstänkt röstköp som är aktuella i Sydösterbotten går till domstol. Det dröjer ytterligare några veckor innan ledande häradsåklagare fattar beslut om åtal.

 • Kontinentens mat ger centrum liv

  Visit Vasa hoppas en fortsättning för mattorgen.

  Vasa centrum bjuder åter på marknad med mat och varor från mellan- och sydeuropa. Erkki Laakso på Visit Vaasa tycker om när det är liv i staden och jobbar gärna för en livligare stadskärna.

 • Sjusovare kastades i sjön i Kristinestad

  Exportföretagare Lauri Ketonen årets hedersmedborgare.

  I arla morgonstund har man idag torsdag firat sjusovardagen på olika håll i svenskfinland, och även i Kristinestad. Exportföretagare Lauri Ketonen fick finna sig i att kastas i Stadsfjärden.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.