Hoppa till huvudinnehåll

"Hemmen ansvarar för de unga mopedisternas beteende"

Mopeder
Arkivbild. Mopeder Bild: Yle/Roger Källman moped

En längre tid har lugnet i Bläsnäs i Pargas störts av mopedister som samlas vid Bläsnäs simstrand. Där för de enligt invånarnas utsago oljud och skräpar ner.

Maria Simberg-Sörensen och hennes man Pekka Sörensen bor i Bläsnäs, och de har irriterats över fenomenet i flera år.

- Det här diskuterades redan 2013. Då lugnade det ner sig, men det går i vågor. Problemet är att Bläsnässtranden är omgiven av två åsar, som motorljudet ekar mellan. Det är ett förskräckligt oljud, menar Simberg-Sörensen.

Hon har försökt att prata med ungdomarna, men då ett gäng har slutat vistas på stranden har de bytts ut av ett annat. Hon önskar därför att polisen och staden skulle göra mer.

Maria Simberg-Sörensen och Pekka Sörensen.
Maria Simberg-Sörensen och Pekka Sörensen. Maria Simberg-Sörensen och Pekka Sörensen. Bild: Yle/Fredrik Häggman Pekka Sörensen

Förslag: spärra av stranden med en bom

Simberg-Sörensen berättar att Bläsnäsföreningen för en vecka sedan träffade stadens stadsträdgårdsmästare. Hon är inte aktiv i föreningen själv längre, men var ändå med på mötet där man diskuterade vad som kan göras åt det nattliga ofoget.

- Det föreslogs att staden placerar ut en bom som hindrar infarten till simstranden. Förr fanns där en stor sten som fyllde samma syfte, men den har tagits bort. Vi förstår inte varför det inte kan finnas någon spärr där nu.

Tror du inte att ungdomarna hittar nåt annat ställe att vara på om stranden spärras av?

- Jo det är klart att det är så. Men staden borde se till att de har nån annanstans att vara, för de ska åtminstone inte nöjesköra i bostadsområden.

Bläsnäs simstrand.
Bläsnäs simstrand. Bläsnäs simstrand. Bild: Yle/Fredrik Häggman bläsnäs

"Räddningsfordon måste kunna ta sig till stranden"

Heidi Suominen är stadsträdgårdsmästare i Pargas. Det var hon som mötte Bläsnäsföreningen, men hon är inte övertygad om att en bom är en vettig lösning.

- Räddningsfordonen måste kunna ta sig till stranden. I så fall borde det finnas en nyckel till bommen i alla brandkårs- och ambulansbilar, så det där med en bom har nog både för- och nackdelar.

Vad ska staden göra då för att se till att ungdomar inte stör i bostadsområden?

- Nå, jag tycker nog att hemmen har det största ansvaret i den här frågan. Vi kan ordna med ungdomsgårdar och ställen där ungdomarna kan träffas, men det är oundvikligt att vissa inte vill vara där. Så länge vi har mopedister i Pargas så kommer vi att ha oljud, ibland störs folk av det och det är ju förstås synd.

Polisen: problemet var större förr

Pargaspolisen menar att problemet har blivit mindre genom åren. Den ordinarie bypolispatrullen tros ha haft en positiv effekt och samtidigt sänkt tröskeln för att ta kontakt. Då de två bypoliserna är på jobb så patrullerar de enbart inom Pargas.

Försöket med bypoliser blev permanent den första juni i sommar. Utöver bypolispatrullen rör sig andra patruller i Pargas endast om det finns behov, men det gäller ändå att alltid ringa 112 om man störs av högljudd mopedtrafik.

Kommentarer

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland