Hoppa till huvudinnehåll

Loppisar på nätet växer men butikerna har också en plats

en massa fyllda loppishyllor i combo
På loppiset Combo ser man inte nätbaserade loppisar som en konkurrent. en massa fyllda loppishyllor i combo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Loppis,Österbotten,loppishyllor

På nätet har loppisgrupper på Facebook vuxit i popularitet i Österbotten. Den största finlandssvenska Facebookgruppen har nu över 13 000 medlemmar och dagligen byter varor ägare. Men ännu är den fysiska loppmarknaden stark, både vid fysiska butiker och vid pop up-loppisar runtom i Österbotten.

Maria Frände, bloggare i Oravais, har loppis som en stor hobby och har för tredje året i rad sammanställt en lista över alla pop up-loppisar i Österbotten på sin blogg Tidstjuven.

Frände märkte att loppisrace och gårdsloppis började bli populärt i Österbotten men att det saknades en samlingsplats så hon skapade den själv.

"Känns som att gå på skattjakt"

Hennes eget intresse för loppis har vuxit fram under de senaste åren och i dag upplever hon inte att hon är ensam om intresset.

- Tidigare var det kanske mer de som inte hade råd att handla i märkesbutiker som gick på loppis, men nu är loppis för alla

- För mig känns det som att gå på skattjakt. Man vet aldrig vad man hittar.

bloggaren maria frände står mitt bland syrener
Maria Frände är bloggare och loppisentusiast. bloggaren maria frände står mitt bland syrener Bild: Yle/Jasmine Nedergård Loppis,bloggare,Österbotten,maria frände

"Österbottningar tycker om att ordna evenemang"

Att loppis blivit så populärt i Österbotten tror Frände har att göra med att mer människor värnar om miljövänlighet och hållbarhet, men också om det sociala.

- Här i Österbotten tycker man om att ordna evenmang där man får komma ut och träffa folk. Om man samtidigt kanske blir av med lite saker eller fyndar något hos grannen så är det bara positivt.

Frände säger också att hon upplever att de fysiska loppisarna blivit mycket fräschare och mer välsorterade med åren och att det nästan känns som att komma in i vilken butik som helst idag.

"Fundera på förhand vad du vill hitta på loppis"

Hon ger också sina tre bästa loppistips:

- Ta med en kompis. Det är alltid roligare att gå på loppis tillsammans med någon. Då kan man också skratta åt alla konstiga saker som folk säljer.

- Var inte heller rädd att för att gräva. Många fynd finns underst.

- Fundera också på förhand vad man är på jakt efter. Då har man mycket lättare att hitta sakerna i hyllorna.

Vid specifika fynd fungerar loppisar på nätet bra

Även om fysiska loppisar kan vara som en spännande skattjakt finns det också tillfällen då de digitala loppisarna är bättre, menar Frände.

- Om jag söker någonting specifikt, typ ett nytt matbord eller liknande, så är det väldigt lätt att fara in på ett Facebookloppis, söka på matbord och se alla matbord som säljs just då.

Facebookloppis fungerar när man söker specifika saker

Det största finlandssvenska loppisgruppen på Facebook är "Loppis för Vasa med Omnejd" som Pedersörebon Sara Westerlund skapade för ungefär sex år sedan.

- Jag skapade den här gruppen då jag själv gick mycket på loppis, men kände att jag ville ha något enklare sätt att sälja saker än att hyra bord och flytta omkring saker.

sara westerlund, admin för en stor facebookloppisgrupp, står i grönskan under ett träd
Sara Westerlund administrerar en stor loppisgrupp på Facebook. sara westerlund, admin för en stor facebookloppisgrupp, står i grönskan under ett träd Bild: Privat Loppis,Admin

"Trodde aldrig det skulle bli så stort"

- Jag tror att jag fick inspirationen från Findit. Det var mest som en rolig grej och jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort.

I dag har gruppen över 13 000 medlemmar och antalet växer varje dag. Det mesta som säljs är kläder och inredning, menar Westerlund.

- Speciellt babykläder fungera bra att både köpa och sälja då de används en så kort tid.

Att administrera en så stor grupp är inte lätt och Westerlund går in varje dag för att se att ingen bryter mot reglerna eller börjar bråka.

- Reglerna uppdateras nog ändå ständigt enligt de kommentarer jag får av folk och de flesta människor kan uppföra sig som tur är.

Slår de digitala loppmarknaderna ut de fysiska?

Andreas Berg, vd för loppiset Combo, och som tillsammans med sin bror äger de båda Comboloppisarna kring Vasa, säger att han upplever de digitala loppisarna som enbart positiva.

- Ju mera människor som kan upplysa oss människor att det finns olika forum att sälja begagnade grejer istället för att slänga bort dem desto bättre. Då ökar intresset både hit och till de digitala loppisarna.

Enligt Berg har den fysiska loppmarknaden absolut en plats i dagens samhälle.

- Dels vill människor röra på sig, komma ut, träffa andra människor och dels finns det produkter som möjligtvis är svårare eller mer arbetsdryga att sälja via nätet även om nätloppisar vuxit.

ägaren av combo, andreas berg, står mitt bland loppishyllorna i combo
Andreas Berg är vd för loppiset Combo i Vasa. ägaren av combo, andreas berg, står mitt bland loppishyllorna i combo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Loppis,Vasa,Österbotten,loppishyllor

"Vi har bara sett början"

Berg är också väldigt glad över den hållbara trenden som han ser konkret varje dag. Bland annat har han märkt att allt fler kunder tar med sig egna tygkassar.

- Jag tror det hållbara tankesättet kommer att öka. Jag tror att företag i framtiden deltar ännu mer med hållbara lösningar och tar emot begagnade saker och skapar avdelningar för det. Jag tror att vi bara har sett början på det här då det kommer till återvinning.

Artikeln uppdaterades den 17 juli klockan 16:32 med att loppisgruppen i fråga är den största på finlandssvenskt håll.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Craft Park i Vasa behöver fler finansiärer

  Responsen positiv men vasaborna tvekar ändå.

  Projektet Craft Park som vill gjuta nytt liv i Wasalandia-området i Vasa går sakta framåt. Craft parks vd Tommi Kypärä säger att man inte lyckats samla in pengar i den takt man hade hoppats på.

 • Jussi Halla-aho kräver rättning i leden

  Halla-aho är missnöjd med Södra Österbottens kretsstyrelse.

  Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho kräver rättning i leden. I ett brev till den sannfinländarnas krets i Södra Österbotten skriver Halla-aho att de sannfinländare som offentligt stöder utbrytargruppen Blå framtid skadar Sannfinländarna och kan sparkas ur partiet.

 • Töm stugan på skrot under veckoslutet

  Stormossen och Hålls skärgården ren samlar in skrot gratis.

  Om du har en gammal tv, ett kylskåp eller en rostig cykel på din sommarstuga kan du passa på att göra dig av med det under veckoslutet. Stormossen i samarbete med föreningen Håll skärgården ren samlar in metall- och elektronikskrot helt avgiftsfritt på många håll i Österbotten.

 • Baltic växer snabbt - utmaningen är att hitta arbetskraft

  Startar nu egen rekryteringsutbildning.

  Baltic Yachts i Jakobstad växer och orderböckerna är fulltecknade. Utmaningen är främst att hitta arbetskraft och företagen konkurrerar sinsemellan om bra medarbetare. I september startar man en ny rekryteringsutbildning.

 • Kokkotyö flyttar i Karleby

  Stiftelsen vill komma närmare kunderna.

  Kokkotyöstiftelsen flyttar med sin butiksverksamhet närmare centrum i Karleby. De verksamheter som bedrivits vid Hammargränd flyttar till Karlebygatan i augusti och den nya butiken öppnar i början av september.

 • Kyro älv hämtar sig i sakta mak

  Mycket återstår att göra.

  De fiskeriförbättrande åtgärder som gjorts i Kyro älv under årens lopp har haft effekt men mycket återstår ännu att göra och den här sommaren har fiskfångsten varit mångsidig.

 • Oklart om åtal väcks för misstänkt röstköp

  Fallen väntar på åklagarens bedömning.

  Det är fortfarande oklart om de två fall av misstänkt röstköp som är aktuella i Sydösterbotten går till domstol. Det dröjer ytterligare några veckor innan ledande häradsåklagare fattar beslut om åtal.

 • Kontinentens mat ger centrum liv

  Visit Vasa hoppas en fortsättning för mattorgen.

  Vasa centrum bjuder åter på marknad med mat och varor från mellan- och sydeuropa. Erkki Laakso på Visit Vaasa tycker om när det är liv i staden och jobbar gärna för en livligare stadskärna.

 • Sjusovare kastades i sjön i Kristinestad

  Exportföretagare Lauri Ketonen årets hedersmedborgare.

  I arla morgonstund har man idag torsdag firat sjusovardagen på olika håll i svenskfinland, och även i Kristinestad. Exportföretagare Lauri Ketonen fick finna sig i att kastas i Stadsfjärden.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.