Hoppa till huvudinnehåll

Mia Hafrén hade turen att bli skådespelare

Mia Hafrén står utanför domkyrkan.
Mia Hafrén är skådespelare, manusförfattare och en av medlemmarna i gruppen Fork. Mia Hafrén står utanför domkyrkan. Bild: Yle Mia Hafrén

Skådespelare, manusförfattare och “forkare”. Mia Hafrén är känd från bland annat a capella-gruppen Fork och Mamma Mia pjäsen som gick på Svenska Teatern år 2014. Benny Törnroos träffade Mia för att samtala kring hennes karriär som skådespelare och hur hon håller alla bollar i luften med Fork samtidigt som hon står på teaterscenen.

Mia gillar allt från gammal god rockmusik av Elvis till klassisk musik av Chopin. Verket Revolutionsetyden av Chopin var i tidig ålder en favorit och modig som Mia var ställde hon sig upp på skolans scen och framförde en dans till Chopin.

- Jag var 8 år och bestämde mig för att dansa en improviserad balettföreställning framför resten av skolan till den här musiken. Jag tyckte att musiken gick in i själen så djupt att jag bara måste få uttrycka mig i dans.

Redan som barn var Mia bekväm på scenen. Och hon vill gärna uppmuntra unga att vara modiga och våga uppträda.

- Det inte är så farligt om man gör bort sig lite.

Turen att bli skådespelare

Mia har jobbat på många olika teatrar och skrivit flera pjäser. En av pjäserna som ligger henne nära hjärtat är Wannabe som handlade om anorexi, en pjäs som hon skrev tillsammans med Niklas Åkerfelt år 1998. Pjäsen var ett sätt att uppmärksamma folk om vad ätstörningen handlade om, eftersom det på den tiden inte talades så mycket den.

- För mig kändes det viktigt. Jag tyckte det var fruktansvärt att se framför allt unga flickor, men också pojkar, tampas med något så stort som de flesta människor avfärdade med “Det är ju bara att äta”. Som om det skulle ha varit lösningen på problemet.

Men hur blev du skådespelare?

- Det är det jag kan, säger Mia och skrattar. Det var det jag ville göra och jag hade turen att komma in på teaterhögskolan. Jag hade verkligen tur, för jag vet inte vad jag annars skulle ha gjort.

Jag väljer jobb som ser glamourösa ut, sen vad det egentligen är är ju en annan sak.― Mia Hafrén

En av Mias stora roller var huvudrollen i Mamma Mia som gick på Svenska teatern år 2014. Pjäsen tog mycket tid för Mia och samtidigt så tackade Fork inte nej till en enda spelning. Det var därför blandade känslor för Mia när hon fick huvudrollen. Hon hade fem kollegor i Fork som var beroende av att hon fanns med.

- Jag var jätteglad över rollen men samtidigt var jag livrädd över hur det skulle gå att ordna. Men det löste sig. Folk frågade mig hur jag orkade.

Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin
Mamma Mia på Svenska Teatern 2014. Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin Bild: Brinkhoff/Mögenburg veera railio

I ett och ett halvt år spelade Mia 230 föreställningar av Mamma Mia och gjorde spelningar med Fork.

- Det var helt härligt men det var så intensivt så när sista föreställningen var slut kände jag att nu är nog rocken tom. Det fanns inte mycket kvar. Det slutade precis i rätt tid.

Fork och den glamourösa karriären

Fork börjar musicera tillsammans 1996, men har jobbat som professionella musiker i 12 år.

- Det var en vilja att vilja göra musik och det bara råkade sig att sång blev vårt huvudinstrument. Ingen var tillräckligt bra för att spela trummor eller gitarr och alla tyckte mest om att sjunga så vi tänkte: “Det ska inte stoppa oss”.

fork
Gruppen Fork fork Bild: Live Nation Finland fork

Mias karriär låter väldigt glamourös med teater och musik. Men bakom kulisserna kan det ibland se annorlunda ut.

- Jag väljer jobb som ser glamourösa ut, men det är en annan sak om de egentligen är det. Vi har stunder där vi tycker att det vi gör är helt fantastiskt. Men det finns också stunder där det känns jättetungt, det är tidtabeller, stress och tight med pengar.

Allting har två sidor berättar Mia.

- Men huvudsaken är att trots att vi ibland har lust att slänga mikrofonerna i huvudet på varandra så vill vi göra det här. Vi vill hitta på nya saker, vi känner oss inspirerade och tycker om varandra - Då klarar man också av lite tunga tider.

Mera om Mia Hafrén hör du i Vår musik måndag 17.7.2017 kl. 21.03.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna

 • Skog och mark brinner i Syndalen i Hangö

  Det finns risk för att branden sprider sig.

  Ett flera hektar stort område mark och skog i Syndalen i Hangö brinner. Det finns risk för att branden kan sprida sig ytterligare.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.