Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Våldsam folkomröstning i Venezuela, ambulansbussar kan ersätta glesbygders hälsostationer i framtiden

Människor som deltog i söndagens folkomröstning i centrum av Caracas.
Människor som deltog i söndagens folkomröstning i centrum av Caracas. Bild: EPA/NATHALIE SAYAGO Venezuela,folkomröstning

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes

En 61-årig kvinna fick sätta livet till i gårdagens folkomröstning i Venezuela, då män på motorcyklar öppnade eld mot kön till en vallokal i huvudstaden Caracas. Folkomröstningen ordnades av oppositionen för att mäta motståndet mot president Nicolás Maduro. Varken regeringen eller Venezuelas valmyndighet godkänner gårdagens folkomröstning, men miljoner venezuelaner deltog i den.

Utsläppsskandalen sväller i Tyskland – det handlar inte längre bara om Volkswagen säger tyska experter. Nu misstänks också Mercedestillverkaren Daimler ha manipulerat utsläppsmätarna i sina bilar betydligt mer än vad som tidigare varit känt. Volkswagen var den första tillverkaren att åka fast för utsläppsfusk år 2015, och har bland annat dömts att betala miljarböter till USA.

USA:s president Donald Trump får rekorddåligt betyg i ABC News och Washington Posts mätning då han suttit sex månader på posten – bara 36 procent av de tillfrågade anser att Trump gjort ett bra jobb. Det tidigare rekordet hade Gerald Ford, som efter sex månader på posten fick godkänt av 39 procent av det amerikanska folket.

Inrikes

Sociala medier är ett växande problem i trafiken, skriver Lännen Media i dag. 8 037 fall av mobilanvändning under körning bötfälldes i fjol, och en allt större andel sitter med sociala medier i handen – något som anses farligare än att bara tala i telefon. I snitt fyra personer omkommer årligen i Finland i olyckor där mobilen varit bidragande.

I Norge och Sverige har ambulansbussar fått fotfäste som ett alternativ till taxi och ambulans när det gäller patienttransporter. I Norge har sjukvårdsdistrikten lyckats spara nästan 2 miljoner euro om året genom att byta ut taxi och ambulans mot ambulansbussar – men i Finland är intresset för de fullt utrustade bussarna lamt. Däremot kunde bussarna kanske i framtiden ersätta hälsostationer i glesbygden, tror man vid ÅUCS.

Väder: Det förekommer regn- och åskskurar i hela landet i dag, men under eftermiddagen klarnar det i landets västra delar. Dagens högsta temperatur är 19...25 grader. Varmast är det i Lappland.

 • Uber får inte förnyat tillstånd i London

  "Alla företag i London bör följa samma spelregler."

  Det omstridda amerikanska taxiföretaget Uber får inte förnyat tillstånd att operera i London. Över 40 000 förare drabbas av beslutet.

 • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

  120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

  Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

 • Nextjet äger inga plan som kan säljas

  Bolaget har bara leasade plan.

  Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes