Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Våldsam folkomröstning i Venezuela, ambulansbussar kan ersätta glesbygders hälsostationer i framtiden

Människor som deltog i söndagens folkomröstning i centrum av Caracas.
Människor som deltog i söndagens folkomröstning i centrum av Caracas. Bild: EPA/NATHALIE SAYAGO Venezuela,folkomröstning

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes

En 61-årig kvinna fick sätta livet till i gårdagens folkomröstning i Venezuela, då män på motorcyklar öppnade eld mot kön till en vallokal i huvudstaden Caracas. Folkomröstningen ordnades av oppositionen för att mäta motståndet mot president Nicolás Maduro. Varken regeringen eller Venezuelas valmyndighet godkänner gårdagens folkomröstning, men miljoner venezuelaner deltog i den.

Utsläppsskandalen sväller i Tyskland – det handlar inte längre bara om Volkswagen säger tyska experter. Nu misstänks också Mercedestillverkaren Daimler ha manipulerat utsläppsmätarna i sina bilar betydligt mer än vad som tidigare varit känt. Volkswagen var den första tillverkaren att åka fast för utsläppsfusk år 2015, och har bland annat dömts att betala miljarböter till USA.

USA:s president Donald Trump får rekorddåligt betyg i ABC News och Washington Posts mätning då han suttit sex månader på posten – bara 36 procent av de tillfrågade anser att Trump gjort ett bra jobb. Det tidigare rekordet hade Gerald Ford, som efter sex månader på posten fick godkänt av 39 procent av det amerikanska folket.

Inrikes

Sociala medier är ett växande problem i trafiken, skriver Lännen Media i dag. 8 037 fall av mobilanvändning under körning bötfälldes i fjol, och en allt större andel sitter med sociala medier i handen – något som anses farligare än att bara tala i telefon. I snitt fyra personer omkommer årligen i Finland i olyckor där mobilen varit bidragande.

I Norge och Sverige har ambulansbussar fått fotfäste som ett alternativ till taxi och ambulans när det gäller patienttransporter. I Norge har sjukvårdsdistrikten lyckats spara nästan 2 miljoner euro om året genom att byta ut taxi och ambulans mot ambulansbussar – men i Finland är intresset för de fullt utrustade bussarna lamt. Däremot kunde bussarna kanske i framtiden ersätta hälsostationer i glesbygden, tror man vid ÅUCS.

Väder: Det förekommer regn- och åskskurar i hela landet i dag, men under eftermiddagen klarnar det i landets västra delar. Dagens högsta temperatur är 19...25 grader. Varmast är det i Lappland.

 • Svenska Teatern står inför en lång sparkur

  Teaterns kumulativa underskott hela 2,7 miljoner euro.

  Renoveringen av Svenska Teatern år 2012 och de stora musikalsatsningarna har lett till ett kumulativt underskott på 2,7 miljoner euro. Teatern har tvingats ta lån för att täcka förlusterna och försöker nu effektivera verksamheten.

 • USA väntas dra sig ur FN:s råd för mänskliga rättigheter

  Första gången någon frivilligt lämnar rådet.

  USA:s administration planerar att dra sig ur FN:s råd för mänskliga rättigheter, rapporterar Reuters. Det här följer ett tidigare löfte att lämna rådet efter anklagelser om hyckleri och partiskhet mot Israel.

 • Fortsatt anarki i Hangö - ingen bom i Östra hamnen i sommar

  Stadsstyrelsen ville utreda olika trafiklösningar.

  Hangös stadsdirektör Denis Strandells förslag om att göra Östra hamnen till ett bilfritt område stötte på patrull i stadsstyrelsen. Säkerheten och parkeringen måste ändå på sikt ses över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes