Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt att polisen tvingas skjuta

Poliisi ase
Det är ovanligt att polisen i Finland tvingas dra sitt vapen. Poliisi ase Bild: Henrietta Hassinen / Yle vapen (tekniskt objekt),poliser,Centralkriminalpolisen,polisen,polisinrättningar,polisundersökning,Trafikövervakare,förundersökning

På söndagen sköts en beväpnad man i magen av polisen i Vasa. Att polisen tvingas skjuta någon är ytterst ovanligt i Finland.

- I Finland tar polisen till vapen några gånger i året och det är ganska ovanligt att polisen överhuvudtaget måste skjuta. Ännu mer ovanligt är det att polisen skjuter mot en människa och att man träffar, konstaterar kriminalkommissarie Jari Kinnunen vid polisen i Inre Finland.

Kinnunen har tagit över fallet eftersom ett annat polisdistrikt alltid tar hand om undersökningen om en polis tvingas ta till vapen. Åklagaren fungerar dessutom alltid som undersökningsledare.

Om åklagaren inte inleder en förundersökning över polisens agerande finns det inget hinder att fallet flyttas tillbaka till Vasa.

- I det här fallet är allt sammankopplat och därför har jag också hand om de misstänkta brotten som den skjutne mannen har begått. Men jag flyttar nog gärna över fallet igen till Vasa, säger Kinnunen.

Familjegräl orsaken till utryckningen

Polisen fick larm om ett familjegräl natten till söndag och då polisen kom till platsen hotades hen med ett skjutvapen. Polisen drog sitt eget tjänstevapen och sköt den kring 60-årige mannen i magen.

Den skjutne mannen vårdas just nu på sjukhus, men han har inga livshotande skador. Mannen hade inte tillstånd till vapnet och man undersöker ännu om mannen var berusad.

Polisen som sköt mannen fick krishjälp direkt efter händelsen, men hen har ännu inte förhörts.

- Vi ska se vad situationen är om ett par dagar. Det är ingen lätt situation att tvingas använda sitt vapen och därför måste polisen i fråga få lugna ner sig lite och dra andan.

Liknande situationer övas regelbundet

Trots att det är väldigt ovanligt att polisen i Finland tvingas dra vapen är de enligt Kinnunen förberedda för liknande situationer.

- Det finns förstås direktiv om hur man övar behandlingen av vapen och vi har regelbundna övningar för liknande situationer.

Har polisen några direktiv om var på kroppen man ska försöka skjuta om man hamnar i en sådan situation?

- Det är helt omöjligt att i den situationen göra det. Polisen skjuter med avsikt att stoppa förövaren och skottet träffar sedan där det träffar.

Kinnunen ska ännu idag försöka skicka materialet vidare till riksåklagarämbetet som sedan bestämmer hur man går vidare med fallet.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten