Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt att polisen tvingas skjuta

Poliisi ase
Det är ovanligt att polisen i Finland tvingas dra sitt vapen. Poliisi ase Bild: Henrietta Hassinen / Yle vapen (tekniskt objekt),poliser,Centralkriminalpolisen,polisen,polisinrättningar,polisundersökning,Trafikövervakare,förundersökning

På söndagen sköts en beväpnad man i magen av polisen i Vasa. Att polisen tvingas skjuta någon är ytterst ovanligt i Finland.

- I Finland tar polisen till vapen några gånger i året och det är ganska ovanligt att polisen överhuvudtaget måste skjuta. Ännu mer ovanligt är det att polisen skjuter mot en människa och att man träffar, konstaterar kriminalkommissarie Jari Kinnunen vid polisen i Inre Finland.

Kinnunen har tagit över fallet eftersom ett annat polisdistrikt alltid tar hand om undersökningen om en polis tvingas ta till vapen. Åklagaren fungerar dessutom alltid som undersökningsledare.

Om åklagaren inte inleder en förundersökning över polisens agerande finns det inget hinder att fallet flyttas tillbaka till Vasa.

- I det här fallet är allt sammankopplat och därför har jag också hand om de misstänkta brotten som den skjutne mannen har begått. Men jag flyttar nog gärna över fallet igen till Vasa, säger Kinnunen.

Familjegräl orsaken till utryckningen

Polisen fick larm om ett familjegräl natten till söndag och då polisen kom till platsen hotades hen med ett skjutvapen. Polisen drog sitt eget tjänstevapen och sköt den kring 60-årige mannen i magen.

Den skjutne mannen vårdas just nu på sjukhus, men han har inga livshotande skador. Mannen hade inte tillstånd till vapnet och man undersöker ännu om mannen var berusad.

Polisen som sköt mannen fick krishjälp direkt efter händelsen, men hen har ännu inte förhörts.

- Vi ska se vad situationen är om ett par dagar. Det är ingen lätt situation att tvingas använda sitt vapen och därför måste polisen i fråga få lugna ner sig lite och dra andan.

Liknande situationer övas regelbundet

Trots att det är väldigt ovanligt att polisen i Finland tvingas dra vapen är de enligt Kinnunen förberedda för liknande situationer.

- Det finns förstås direktiv om hur man övar behandlingen av vapen och vi har regelbundna övningar för liknande situationer.

Har polisen några direktiv om var på kroppen man ska försöka skjuta om man hamnar i en sådan situation?

- Det är helt omöjligt att i den situationen göra det. Polisen skjuter med avsikt att stoppa förövaren och skottet träffar sedan där det träffar.

Kinnunen ska ännu idag försöka skicka materialet vidare till riksåklagarämbetet som sedan bestämmer hur man går vidare med fallet.

 • Liukkonen stark i semifinalen – klar för final

  21,71 gav en andra plats i semifinalen.

  Ari-Pekka Liukkonen gjorde en riktigt bra insats i semifinalen på 50 meter frisim i VM i Budapest. Liukkonen simmade på 21,71 och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Väder och vind styr båtgästernas färd

  Säsongen har kommit igång i gästhamnen i Borgå.

  Gästhamnen vid östra åstranden i Borgå är stort sett full efter en långsam start på säsongen. De seglare som hittar till Borgå har ofta kopplingar till staden sedan tidigare. Men oftast är det väder och vind som avgör vart det bär.

 • Mittfältaren Hans Honkasalo spelklar för Ekenäs IF

  23-åringen kommer från division 3-klubben Masku.

  Mittfältaren Hans Honkasalo spelar resten av säsongen för Ekenäs IF. Han ingick i spelartruppen redan på torsdagen då EIF/Akademi spelade mot Ponnistajat i division 3.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Craft Park i Vasa behöver fler finansiärer

  Responsen positiv men vasaborna tvekar ändå.

  Projektet Craft Park som vill gjuta nytt liv i Wasalandia-området i Vasa går sakta framåt. Craft parks vd Tommi Kypärä säger att man inte lyckats samla in pengar i den takt man hade hoppats på.

 • Jussi Halla-aho kräver rättning i leden

  Halla-aho är missnöjd med Södra Österbottens kretsstyrelse.

  Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho kräver rättning i leden. I ett brev till den sannfinländarnas krets i Södra Österbotten skriver Halla-aho att de sannfinländare som offentligt stöder utbrytargruppen Blå framtid skadar Sannfinländarna och kan sparkas ur partiet.

 • Töm stugan på skrot under veckoslutet

  Stormossen och Hålls skärgården ren samlar in skrot gratis.

  Om du har en gammal tv, ett kylskåp eller en rostig cykel på din sommarstuga kan du passa på att göra dig av med det under veckoslutet. Stormossen i samarbete med föreningen Håll skärgården ren samlar in metall- och elektronikskrot helt avgiftsfritt på många håll i Österbotten.

 • Baltic växer snabbt - utmaningen är att hitta arbetskraft

  Startar nu egen rekryteringsutbildning.

  Baltic Yachts i Jakobstad växer och orderböckerna är fulltecknade. Utmaningen är främst att hitta arbetskraft och företagen konkurrerar sinsemellan om bra medarbetare. I september startar man en ny rekryteringsutbildning.

 • Kokkotyö flyttar i Karleby

  Stiftelsen vill komma närmare kunderna.

  Kokkotyöstiftelsen flyttar med sin butiksverksamhet närmare centrum i Karleby. De verksamheter som bedrivits vid Hammargränd flyttar till Karlebygatan i augusti och den nya butiken öppnar i början av september.

 • Kyro älv hämtar sig i sakta mak

  Mycket återstår att göra.

  De fiskeriförbättrande åtgärder som gjorts i Kyro älv under årens lopp har haft effekt men mycket återstår ännu att göra och den här sommaren har fiskfångsten varit mångsidig.

 • Oklart om åtal väcks för misstänkt röstköp

  Fallen väntar på åklagarens bedömning.

  Det är fortfarande oklart om de två fall av misstänkt röstköp som är aktuella i Sydösterbotten går till domstol. Det dröjer ytterligare några veckor innan ledande häradsåklagare fattar beslut om åtal.

 • Kontinentens mat ger centrum liv

  Visit Vasa hoppas en fortsättning för mattorgen.

  Vasa centrum bjuder åter på marknad med mat och varor från mellan- och sydeuropa. Erkki Laakso på Visit Vaasa tycker om när det är liv i staden och jobbar gärna för en livligare stadskärna.

 • Sjusovare kastades i sjön i Kristinestad

  Exportföretagare Lauri Ketonen årets hedersmedborgare.

  I arla morgonstund har man idag torsdag firat sjusovardagen på olika håll i svenskfinland, och även i Kristinestad. Exportföretagare Lauri Ketonen fick finna sig i att kastas i Stadsfjärden.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.