Hoppa till huvudinnehåll

Peter Hägerstrand: Bastun var mitt vardagsrum

Peter Hägerstrand
Peter Hägerstrand är soloartist och skapar musik till film och teater. Peter Hägerstrand Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Gycklarnas afton, Good Evening Manchester och Jupiter Park är några av de band Peter Hägerstrand har varit ledsångare i. Pub Bastun i Mariehamn var hans första musikaliska scen och vardagsrum.

Kultstatus

Sedan 70-talet har Pub Bastun nått kultstatus i musikkretsar. Många rikssvenska artister har uppträtt på Bastuns scen. Men det musikaliska underlaget för en som växte upp i Mariehamn var förövrigt inte särskilt brett.

- Ett vanligt problem på mindre orter är att hitta likasinnade. I vårt fall spelade en punkare jämsides med en heavydiggare och en funkfantast sida vid sida med ett popsnöre.

Blandningen kan i och för sig leda till ett nytt och unikt sound.

Oscarnominering för Lärjungen

Numera är Peter soloartist med hemort i Helsingfors där han gör musik även till teaterpjäser, filmer och tv-serier. En av filmerna han har gjort soundtracket till är den Oscarnominerade filmen Lärjungen, som regisserats av Ulrika Bengts.

I sitt sommarprat berättar Peter om hur han tänker när han skapar filmmusik.

För mig kan det ibland vara rent magiskt att se hur musik och bild jobbar tillsammans. Många gånger till synes helt bortom ens egen påverkningsförmåga. Hur helheten blir något mer än man nånsin kunde föreställa sig.― Peter Hägerstrand

- Förstås försöker man så långt som möjligt bena ut vilken musikens uppgift är i de olika scenerna. Skall den följa en viss karaktär? Skall den förebåda nånting? Skall den understryka miljön? Skall den vara känslomässigt neutral? Men det finns egentligen ingen regelbok och alla filmer kräver sin egenart.

Filmmusik

En febrig dag när han hörde ljudet från Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander från tv:n, som stod påslagen i rummet intill, fick Peter insikt i musikens betydelse för känslan i filmen. Speciellt reagerade han på den otroligt obehagliga stämning som fanns i vindscenen i Isac Jacobis hus.

-Nu när jag inte såg bilderna samtidigt eller aktivt följde med berättelsen märkte jag att det som skapade den ruskiga stämningen var en enkel disharmonisk pianomelodi som upprepades i det oändliga under scenen.

Man brukar säga att bra filmmusik är sådan som påverkar utan att höras. Det är en sanning med modifikation men vindsscenen är verkligen ett exempel på detta.― Peter Hägerstrand

Peter Hägerstrand sommarpratar i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken i Peter sommarprat.

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega