Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga civila har dött i Afghanistan i år

Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017
Bilbombsattacken i slutet av maj var den mest förödande attacken mot civila sedan talibanerna fördrevs från makten 2001. Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017 Bild: EPA Afghanistan,Kabul

Sedan årets början har över 1 600 civila dödats och 3 500 skadats i Afghanistan, uppger FN.

Majoriteten har dödats i attacker som utförts av talibaner, IS eller andra grupperingar, skriver FN i en ny rapport. Jämfört med förra året steg antalet dödsoffer med två procentenheter medan antalet skadade sjönk med en procentenhet.

FN:s människorättskommissionär Zeid bin Ra'ad al-Hussein säger att siffrorna är "fruktansvärda".

- Bakom varje siffra finns en trasig familj, trauma och brutala brott mot mänskliga rättigheter.

Den mest förödande attacken hittills i år ägde rum i Kabul i maj då en bil exploderade under rusningstid. 92 personer omkom och över 500 skadades. Enligt FN var attacken den dödligaste sedan år 2001.

Vädjar till regeringen

Regeringsstyrkor står för drygt trettio procent av dödsfallen, även om antalet personer som dog till följd av regeringsattacker minskade med en femtedel.

I rapporten vädjar FN till den afghanska regeringen att avstå från vapen som ofta skördar civila offer. FN anser också att internationella styrkor fortsättningsvis borde utbilda den afghanska militären.

Att färre dött i attacker på grund av regeringsstyrkor ser FN ändå som ett framsteg.

Enligt FN har 26 500 civila personer dött i Afghanistan sedan år 2009 och 49 000 personer har skadats.

Begravningsgäster flyr undan explosionerna i Kabul på lördagen. 3.6.2017
Begravningsgäster flyr undan en bombattack under en begravning i början av juni. Begravningsgäster flyr undan explosionerna i Kabul på lördagen. 3.6.2017 Bild: EPA/JAWAD JALALI Afghanistan,Kabul,terrorattacker,begravning

Källa: AP

  • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

    120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

    Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

  • Nextjet äger inga plan som kan säljas

    Bolaget har bara leasade plan.

    Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes