Hoppa till huvudinnehåll

Rektor Marianne Kulp såg till att eleverna i Pargas hade varma sockor på fötterna

porträttbild på Marianne Kulp
Marianne Kulp var rektor för Pargas svenska gymnasium i femton år, idag bor hon i Borgå och har fullt upp med hundar och barnbarn. porträttbild på Marianne Kulp marianne kulp

Den pensionerade rektorn Marianne Kulp hör till de lärare som blivit omnämnda i Svenska Yles satsning Alla tiders lärare. Hon bjöd på karameller och yllesockor och såg till att alla elever på Pargas Svenska Gymnasium mådde bra.

- Jag hade ett sådant system jag ställde fram en kasse full med yllesockor när vi hade studentskrivningar. De fick varma sockor då de satt och skrev hela dagen, berättar Marianne Kulp.

Den tidigare elev som nominerat Marianne Kulp kommer ihåg att dörren till rektorns kontor alltid stod öppen. Där fanns yllesockor som eleverna fick låna. På sin födelsedag ställde Marianne fram en stor korg med godis vid ingången.

- Jag brukade ha godis framme när jag hade födelsedag, och när det var speciella dagar som jul. De visste när de kom till skolan att de kunde titta på ett visst ställe innanför dörren och ofta fanns där någonting.

På skolan är man mitt i det som händer

Marianne Kulp jobbade i femton år som rektor på Pargas svenska gymnasium. Jobbet slukade en stor del av hennes tid.

- Eleverna visste att också på nyårsafton kunde de kontakta mig. Jag rörde mig i korridorerna hela tiden och pratade med eleverna och gick runt. Jag fanns överallt och dörren var alltid öppen.

Marianne Kulp konstaterar att man på skolan är mitt i det som händer. Hon hade inte bara en bra kontakt med eleverna.

- Jag hade jobbat som undervisningschef, jag hade varit rektor på högstadiet och jag hade jobbat på lågstadiet. Jag kände hela systemet och jag hade kontakter både till politiker och alla rektorer. Jag var som spindeln i nätet och oftast så fick jag som jag ville, säger Marianne Kulp.

Pensionärsliv i Borgå med barnbarn och hundar

Före tiden som rektor var Marianne Kulp lärare i finska och modersmål. Yrkesvalet var inte på något sätt självklart.

-Jag studerade olika språk. Med tiden insåg jag att jag ville vara lärare. Jag fick genast jobb när jag var 24 år och sedan har jag jobbat och stortrivts varje dag, säger Marianne Kulp och konstaterar att det bästa med jobbet var kontakten med eleverna.

Idag lever hon ett aktivt pensionärsliv. Barnbarnen och hundarna har tagit elevernas plats.

- Jag har fullt upp. Jag bor i Borgå nuförtiden, alldeles nära min son. Där behövs jag för hundar och barnbarn, och så har jag min egen hundvalp.

Här kan du tipsa oss om en lärare.

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.