Hoppa till huvudinnehåll

Rektor Marianne Kulp såg till att eleverna i Pargas hade varma sockor på fötterna

porträttbild på Marianne Kulp
Marianne Kulp var rektor för Pargas svenska gymnasium i femton år, idag bor hon i Borgå och har fullt upp med hundar och barnbarn. porträttbild på Marianne Kulp marianne kulp

Den pensionerade rektorn Marianne Kulp hör till de lärare som blivit omnämnda i Svenska Yles satsning Alla tiders lärare. Hon bjöd på karameller och yllesockor och såg till att alla elever på Pargas Svenska Gymnasium mådde bra.

- Jag hade ett sådant system jag ställde fram en kasse full med yllesockor när vi hade studentskrivningar. De fick varma sockor då de satt och skrev hela dagen, berättar Marianne Kulp.

Den tidigare elev som nominerat Marianne Kulp kommer ihåg att dörren till rektorns kontor alltid stod öppen. Där fanns yllesockor som eleverna fick låna. På sin födelsedag ställde Marianne fram en stor korg med godis vid ingången.

- Jag brukade ha godis framme när jag hade födelsedag, och när det var speciella dagar som jul. De visste när de kom till skolan att de kunde titta på ett visst ställe innanför dörren och ofta fanns där någonting.

På skolan är man mitt i det som händer

Marianne Kulp jobbade i femton år som rektor på Pargas svenska gymnasium. Jobbet slukade en stor del av hennes tid.

- Eleverna visste att också på nyårsafton kunde de kontakta mig. Jag rörde mig i korridorerna hela tiden och pratade med eleverna och gick runt. Jag fanns överallt och dörren var alltid öppen.

Marianne Kulp konstaterar att man på skolan är mitt i det som händer. Hon hade inte bara en bra kontakt med eleverna.

- Jag hade jobbat som undervisningschef, jag hade varit rektor på högstadiet och jag hade jobbat på lågstadiet. Jag kände hela systemet och jag hade kontakter både till politiker och alla rektorer. Jag var som spindeln i nätet och oftast så fick jag som jag ville, säger Marianne Kulp.

Pensionärsliv i Borgå med barnbarn och hundar

Före tiden som rektor var Marianne Kulp lärare i finska och modersmål. Yrkesvalet var inte på något sätt självklart.

-Jag studerade olika språk. Med tiden insåg jag att jag ville vara lärare. Jag fick genast jobb när jag var 24 år och sedan har jag jobbat och stortrivts varje dag, säger Marianne Kulp och konstaterar att det bästa med jobbet var kontakten med eleverna.

Idag lever hon ett aktivt pensionärsliv. Barnbarnen och hundarna har tagit elevernas plats.

- Jag har fullt upp. Jag bor i Borgå nuförtiden, alldeles nära min son. Där behövs jag för hundar och barnbarn, och så har jag min egen hundvalp.

Här kan du tipsa oss om en lärare.

Läs också