Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland, utrikespolitik och skrala resultat ger Trump underkänt

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Bild: Olivier Douliery / POOL Donald Trump,USAs president,USA

Bara 36 procent av de tillfrågade i ABC News och Washington Posts mätning ger Trump godkänt då han har suttit sex månader på presidentposten. Det är ett lägre förtroende än någon annan president har haft vid samma tidpunkt sen mätningarna började göras.

De flesta amerikanska presidenter har i början av sin tid i Vita huset ett förhållandevis högt förtroende. För Donald Trumps del verkar ändå smekmånaden med det amerikanska folket ha varit ovanligt kort.

Då Trump nu har suttit sex månader på presidentposten har hans förtroende i ABC News och Washington Posts mätning fallit till 36 procent.

Det är det lägsta förtroendet för någon president efter en så kort tid på posten sen mätningarna började göras efter andra världskriget.

Det tidigare rekordet, 39 procent, hade Gerald Ford.

Richard Nixons vice president Ford tog över efter att Watergate-skandalen tvingade Nixon att avgå, och skandalen kastade en lång skugga över Fords administration genast från början.

Trump: Inte illa men dålig mätning

Trump tog snabbt till Twitter, dels för att berömma sina förtroendesiffror och dels för att angripa mätningen.
Hoppa över Twitterpostning


- ABC/Washington Post-mätningen, även om 40 procent inte är illa vid den här tidpunkten, var bland de mest felaktiga kring valet, skrev Trump på Twitter.

Många experter har varit snabba att påpeka att Trump har fel på båda punkterna.

ABC News och Washington Posts mätning inför valdagen var bland de mest exakta och missade den slutliga skillnaden i röster mellan kandidaterna med 0,5 procent.

Förutom Trump och Ford har bara Bill Clinton, med ett stöd på 45 procent, fått under 50 procents förtroende efter sex månader på posten sen Harry Truman valdes år 1945.

48 procent av de tillfrågade ansåg dessutom att Trump sköter sin post mycket dåligt, vilket också är ett rekord.

Rysslandsskandalen stor orsak

Mätningen ställde också en rad följdfrågor som ger en bild av varför förtroendet för Trump är så lågt och har fortsatt att dala.

En stor orsak verkar vara de många nya turerna i skandalerna kring den ryska inblandningen i valet.

Att Trump Jr. och andra kampanjhöjdare träffade den ryska advokaten och lobbaren för att få skadlig information om Hillary Clinton, som sades komma från ryska regeringen, verkar ha kommit med en extra törn för Trumps förtroende.

Av de som svarade på mätningen ansåg över 60 procent att det var olämpligt av Trump-kampanjen att gå med på mötet.

Ungefär samma andel tillfrågade anser att ryska regeringen försökte påverka presidentvalet.

Av de personer som svarade så ansåg 67 procent att kampanjen sannolikt hade samarbetat med den ryska inblandningen på något sätt.

USA svagare under Trump

Många tillfrågade är också kritiska till Trumps insatser i världspolitiken och hans förmåga att förhandla för USA:s del.

Enligt 48 procent har USA:s inflytande i världen minskat sedan Trump valdes till president, medan bara 27 procent anser att inflytandet har ökat.

Trump lovade under kampanjen att använda sin förhandlingserfarenhet för att vara ”tuff” med andra ledare och få bättre villkor för USA.

Av de tillfrågade tror ändå bara 34 procent att han kan förhandla till USA:s fördel med andra ledare.

Den siffran är ytterligare två procent lägre då det gäller att förhandla med Rysslands president Vladimir Putin.

Bristande framsteg, dålig hälsovårdsplan

Siffrorna är inte mycket bättre vad gäller inrikespolitiken, bara 38 procent av amerikanerna tycker att Trump har gjort framsteg för att uppfylla sina löften.

Vad gäller Trumps stora inrikespolitiska löfte, att fälla och ersätta Obamacare, anser majoriteten att riktningen är fel.

50 procent säger att de föredrar Obamacare framom republikanernas reformförslag som Trump kraftigt har trummat för.

Det republikanska förslaget anses vara bättre av enbart 24 procent, medan resten antingen skulle föredra någon annan lösning eller är osäkra.

Över 60 procent av de tillfrågade anser dessutom att det är viktigare att garantera hälsovård för låginkomsttagare än att sänka skatterna.

Några positiva siffror ryms med

Det ingår ändå frågor där Trumps siffror ser betydligt bättre ut och demokraternas siffror inte är så smickrande.

43 procent av de tillfrågade anser att Trump har skött ekonomin väl, vilket är två procent fler än de som anser att han inte har gjort det.

Samtidigt har många svårt att säga vad de politiska motståndarna, demokraterna, står för utöver motståndet mot Trump.

Bara 37 procent ansåg att demokraterna har klara ståndpunkter, medan 52 procent ansåg att de enbart försöker göra motstånd mot presidenten.

Kraftig splittring

Skillnaderna i förtroendet för presidenten var slående mellan anhängare för de två stora partierna.

Bland republikanernas anhängare hade Trump 82 procents förtroende, medan siffran bara var elva procent bland demokrater.

Bland de obundna var stödet 32 procent.

Skillnaderna var också slående mellan andra grupper. Äldre, män, evangeliska kristna, lägre utbildade och människor som bor utanför de stora städerna tenderade att stöda presidenten i hög grad.

Kvinnor, yngre personer, andra kristna och religiösa grupper, högskoleutbildade och personer som bor i städer tenderade i sin tur att inte stöda presidenten i högre grader.

Vad gäller en fråga är ändå dynamiken omvänd, skriver ABC News.

Bland de äldre är fler övertygade om att Ryssland försökte påverka presidentvalet än bland de yngre.

  • Krämig rågstuvning

    Använd råg som ett inhemskt alternativ till ris.

    Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.

  • Gör den smakrikaste grönsaksbuljongen själv

    Grönsaksbuljong används som bas i många rätter.

    Grönsaksbuljong är enkelt att göra och den blir absolut mest smakrik när man gör den själv. Grönsaksbuljong används som bas i många rätter och vår buljong är också både god och hälsosam att dricka som den är.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes