Hoppa till huvudinnehåll

Soini: Finland tackar nej till omplacerade flyktingar i Europa

Utrikesminister Timo Soini
Timo Soini. Utrikesminister Timo Soini Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi Timo Soini

Enligt utrikesminister Timo Soini kan Finland omöjligen acceptera flera flyktingar som omplaceras inom Europa.

Soini, som nuförtiden representerar riksdagsgruppen Nytt alternativ, kräver att alla EU-länder först måste uppfylla sina tidigare löften innan man kan komma överens om nya flyktingfördelningar.

EU-länderna har kommit överens om att flytta flyktingar från Grekland och Italien, men Polen, Tjeckien och Ungern har inte tagit emot en enda flykting som flyttas från Italien och Grekland.

Nya förflyttningar kan bli aktuella i höst då EU-länderna kommer till en slutsats hur de ska hjälpa Italien dit det har kommit 93 000 flyktingar över Medelhavet i år.

Enligt Soini påverkar läget hela EU:s trovärdighet.

- Vi förutsätter att man håller fast vid det man lovat. Vi måste finna en lösning för 160 000 flyktingar och innan den frågan är löst kan vi se vad vi gör i fortsättningen. Innan en lösning på den tidigare frågan ser vi inte på en fortsättning, sade Soini i Bryssel.

"Flyktingkvoten kräver ett gemensamt beslut"

Inrikesminister Paula Risikko (Saml.) sade tidigare att Finland kan få en förfrågan att ta emot flera flyktingar från Italien under hösten. Risikko lovade i helgen att en höjd flyktingkvot ska lyftas fram under höstens gång.

Paula Risikko
Paula Risikko. Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Soini har ändå andra tankar om hur man kan hjälpa Italien.

- Det bästa sättet att hjälpa Italien är att lösa situationen i Libyen, säger Soini.

Statsminister Juha Sipilä (C.) här tillsammans med inrikesminister Risikko föreslagit att Finland kunde höja sin flyktingkvot som en del av en gemensam europeisk lösning. Europaminister Sampo Terho (Nytt alternativ) har ändå förkastat förslaget.

Soini menar att flyktingkvoten kan endast ändras om alla regeringsgrupper har kommit överens om saken.

- En sådan diskussion ska man nog inte ta genom medierna. Ifall diskussionen ändå förs genom medierna så är det ett säkert sätt att se till att frågan havererar, säger Soini.