Hoppa till huvudinnehåll

Soini: Finland tackar nej till omplacerade flyktingar i Europa

Ulkoasiainministeri Timo Soini
Timo Soini. Ulkoasiainministeri Timo Soini Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi Timo Soini

Enligt utrikesminister Timo Soini kan Finland omöjligen acceptera flera flyktingar som omplaceras inom Europa.

Soini, som nuförtiden representerar riksdagsgruppen Nytt alternativ, kräver att alla EU-länder först måste uppfylla sina tidigare löften innan man kan komma överens om nya flyktingfördelningar.

EU-länderna har kommit överens om att flytta flyktingar från Grekland och Italien, men Polen, Tjeckien och Ungern har inte tagit emot en enda flykting som flyttas från Italien och Grekland.

Nya förflyttningar kan bli aktuella i höst då EU-länderna kommer till en slutsats hur de ska hjälpa Italien dit det har kommit 93 000 flyktingar över Medelhavet i år.

Enligt Soini påverkar läget hela EU:s trovärdighet.

- Vi förutsätter att man håller fast vid det man lovat. Vi måste finna en lösning för 160 000 flyktingar och innan den frågan är löst kan vi se vad vi gör i fortsättningen. Innan en lösning på den tidigare frågan ser vi inte på en fortsättning, sade Soini i Bryssel.

"Flyktingkvoten kräver ett gemensamt beslut"

Inrikesminister Paula Risikko (Saml.) sade tidigare att Finland kan få en förfrågan att ta emot flera flyktingar från Italien under hösten. Risikko lovade i helgen att en höjd flyktingkvot ska lyftas fram under höstens gång.

Paula Risikko
Paula Risikko. Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Soini har ändå andra tankar om hur man kan hjälpa Italien.

- Det bästa sättet att hjälpa Italien är att lösa situationen i Libyen, säger Soini.

Statsminister Juha Sipilä (C.) här tillsammans med inrikesminister Risikko föreslagit att Finland kunde höja sin flyktingkvot som en del av en gemensam europeisk lösning. Europaminister Sampo Terho (Nytt alternativ) har ändå förkastat förslaget.

Soini menar att flyktingkvoten kan endast ändras om alla regeringsgrupper har kommit överens om saken.

- En sådan diskussion ska man nog inte ta genom medierna. Ifall diskussionen ändå förs genom medierna så är det ett säkert sätt att se till att frågan havererar, säger Soini.

 • Chefstränaren om Teemu Tamminen: ”Vi fortsätter med eller utan honom”

  Alla andra pratar om att han slutat, säger Kaj Kekki.

  Kaj Kekki har tagit del av de sega ryktena om att Teemu Tamminen har slutat i handbollslandslaget, men lever fortfarande i tron att stjärnspelaren är tillgänglig. Om Tamminen inte är intresserad, så är han inte intresserad, säger förbundskaptenen.

 • Uber får inte förnyat tillstånd i London

  "Alla företag i London bör följa samma spelregler."

  Det omstridda amerikanska taxiföretaget Uber får inte fortsätta sin verksamhet i London. Över 40 000 förare drabbas av beslutet.

 • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

  120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

  Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

 • Nextjet äger inga plan som kan säljas

  Bolaget har bara leasade plan.

  Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes