Hoppa till huvudinnehåll

Storskalig uppsamling av plastskräp i Stilla havet startar nästa år

Plastavfall
En 3d-bild som visar hur den första 1-2 kilometer långa barriären väntas se ut. Plastavfall Bild: Erwin Zwart / The Ocean Cleanup plastinsamling

Holländaren Boyan Slat har tagit initiativ till att samla upp en stor del av plastskräpet i världens största hav, Stilla havet, med hjälp av barriärer som flyter i havet. Metoden bedöms vara effektivare än man först trodde.

De mer än åtta miljoner ton plast som hamnar i haven varje år är ett stort problem för de djur som lever där. De kan fastna i plastskräp eller tro att det är mat, med ödesdigra konsekvenser.

– Problemet blir också värre med tiden, för alla de stora plastbitar som flyter i havet, som är ungefär 97 procent av all plast i havet, kommer med tiden att sönderfalla till små bitar, till så kallad mikroplast, säger Boyan Slat, grundare som startade projektet The Ocean Cleanup, som nu sysselsätter mer än 60 personer.

Boyan Slat
Boyan Slat poserar invid en tidig version av den uppblåsbara barriären. Boyan Slat Bild: REMKO DE WAAL Boyan Slat

Han tillägger att mikroplasten sedan hamnar i näringskedjan.

– Och den inkluderar oss människor, så det är ett potentiellt hälsoproblem också för oss.

Slat har hittills samlat in mer än 27 miljoner euro för uppsamlingsprojektet.

Vi kan samla upp 50 procent av plastskräpet på endast fem år.― Boyan Slat, grundare, The Ocean Cleanup-projektet

Plasten i världshaven koncentreras med strömmarna till fem så kallade havssopområden. Det största är i Stilla havet, mitt emellan Hawaii och Kalifornien, och det är där som The Ocean Cleanup-projektet ska börja samla upp skräp.

Karta över Stilla havet
Karta över Stilla havet kartor,Stilla havet

– I stället för att aktivt gå till plasten så låter vi den komma till oss, genom att använda mycket långa flytande barriärer. Havet får rengöra sig själv, säger Slat.

Man ska alltså dra nytta av de naturliga strömmarna.

– Våra tester visar att vi kan samla upp 50 procent av plastskräpet på endast fem år.

Uppsamling av plast i havet.
Barriären testades i havet utanför Scheveningen i Nederländerna i juni i år. Uppsamling av plast i havet. Bild: REMKO DE WAAL plastavfall

Uppsamlingen tros gå mer än dubbelt så snabbt som man hade räknat med tidigare, med hjälp av effektiva U-formade bommar som är upp till två kilometer långa.

Kritiker menar samtidigt att bommarna kan orsaka problem för plankton i havet, och att det skulle vara bättre att fokusera på att minska på den mängd plast som hamnar i haven.

Hur som helst så är projektet i full gång och nästa år börjar man lägga ut barriärer.

Barriär som ska samla upp plast.
Barriär som ska samla upp plast. Bild: REMKO DE WAAL prototyper,barriär

Plasten som samlas upp kommer sedan att återvinnas.

– Målet är att framställa plastpellets som sedan kan säljas till företag som använder plastpelletsen för att tillverka nya plastprodukter av hög kvalitet, säger han.

Flera företag har redan visat intresse för att dra nytta av återvunnen havsplast. Bland annat datorföretaget Dell använder redan sådan här plast till att förpacka en av sina nya datormodeller, men det finns potential på många olika områden.

Läs mera:

Kampen mot plastskräp – berätta dina bästa tips!

Som en del av artikelserien Projekt Plastskräp samlar Yle Nyheter nu in läsarnas behändigaste knep för att återanvända eller minska på plastavfallet vi producerar.