Hoppa till huvudinnehåll

Tomi Kallio om beslutet att spela ytterligare ett år: Får göra det jag älskar

Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Tomi Kallio kommer att spela i TPS också nästa säsong. Tomi Kallio, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press HC TPS (ishockey),Tomi Kallio,FM-ligan i ishockey

Efter många om och men beslöt TPS-kaptenen Tomi Kallio att förlänga sitt kontrakt med Åboklubben för ligasäsongen 2017-18. Trots att ett helt nytt tränarteam väntar för veteranen är målet klart: TPS ska höra till eliten också nästa år.

TPS gjorde sist och slutligen sin comeback till toppen av ishockeyligan då laget placerade sig tvåa i grundserien. Slutspelsvåren tog ändå slut direkt då HIFK körde över TPS i kvartsfinalen.

Då slutsignalen gick i den sjätte och avgörande matchen tog samtidigt Tomi Kallios, Henrik Tallinders och Eric Perrins kontrakt slut – och framtiden var oviss.

De yngre killarna var inte riktigt mogna för slutspelshockey.― Tomi Kallio

I maj presenterade TPS förlängningarna med både Tallinder och Perrin, men kaptenen Kallios underskrift fattades fortfarande. I början av juli fick anhängarna ändå dra en suck av lättnad – också Kallio spelar i TPS ligasäsongen 2017-18.

– Jag var tvungen att ta en liten timeout efter säsongen eftersom jag inte är jätteung längre. Jag ville känna efter hur kroppen känns och framförallt den mentala biten – att jag känner att jag orkar köra på ett år till, förklarar Kallio, som gästade Yle Vega Åbolands sändning på måndagsmorgonen.

– Ju längre sommaren gick växte också hungern att spela. Hockey är min passion och jag måste ta vara på chansen att göra det jag älskar i ett år till, fortsätter han.

Gentlemannaöverenskommelse med Perrin och Tallinder

Att både Tallinder och Perrin förlängde med klubben vägde tungt i beslutsfattandet, men Kallio berättar att spelarna redan under säsongen kom överens om en deal. Antingen skulle alla, eller ingen, fortsätta.

– Vi snackade om läget med Eric och Henrik under den förra säsongen och vi var överens om att vi ska fortsätta alla tre. Om bara en av oss skulle ha velat fortsätta så skulle vi alla ha lagt av, tror jag. Nu var de lite snabbare än jag med sitt beslut, men det betydde mycket för mig, säger Kallio.

Eric Perrin och Henrik Tallinder i farten.
Eric Perrin och Henrik Tallinder i farten. Eric Perrin och Henrik Tallinder i farten. Bild: Matti Raivio / All Over Press Éric Perrin,Henrik Tallinder

Utöver Perrins och Tallinders kontrakt presenterade också TPS en drös nyförvärv under sitt infotillfälle i maj. Två av förstärkningarna kommer från Sverige. Det är inget sammanträffande.

– Nej absolut inte. Både jag själv och Henrik Tallinder känner den svenska hockeyn väldigt väl. Jag spelade där i tolv år och känner både spelare och ledare, samtidigt så fungerar vårt samarbete med TPS-idrottscefen Antero Niittymäki väldigt bra. Vi diskuterar ofta svenska alternativ, berättar Kallio.

– SHL som liga är bättre än den finska ligan och det betyder att det finns många duktiga lirare i Allsvenskan, som kanske inte platsar i SHL, men som istället kan göra väldigt väl ifrån sig här. Som Erik Thorell, fortsätter han.

Erik Thorell, TPS, hösten 2016.
Erik Thorell spelar för HIFK säsongen 2017-18. Erik Thorell, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Erik Thorell,HC TPS (ishockey)

Thorell kom närmast från BIK Karlskoga i Allsvenskan och blev genast TPS stora offensiva stjärna. Efter framgångarna i Åbo ryktades svensken vara på väg till KHL, men det blev istället fortsättning i Finland och HIFK. Där väntar en bekant tränare: Ari-Pekka Selin.

Selin, som för sin del förde TPS tillbaka till eliten efter den otroligt långa kräftgången i ishockeyligan, fick oväntat redan i november 2016 höra att han gjort sitt i Åbohallen. Kalle Kaskinen tog istället över ansvaret som chefstränare för klubben.

Trots det är självförtroendet på topp.

– Vi har ett nytt tränarteam och vet inte riktigt vad som väntar, men jag tror starkt på att vi kommer att fortsätta att gå framåt, konstaterar Kallio.

Tomi Kallio talar till laget inför match, februari 2017.
Tomi Kallio är lagets ledare. Tomi Kallio talar till laget inför match, februari 2017. Bild: Matti Raivio / All Over Press HC TPS (ishockey),Tomi Kallio,FM-ligan i ishockey,ishockey

Vilka är då TPS förväntningar inför den kommande säsongen?

– Man har ju alltid höga förväntningar. Jag tror på våra chanser. Vi kan gå långt eftersom vi har lärt oss av våra misstag från den förra säsongen – framförallt hur man spelar slutspelshockey. De yngre killarna var inte riktigt mogna, analyserar kaptenen.

Kallio har också en hälsning till alla TPS-anhängare i regionen.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer till våra matcher och fortsätter det fina jobbet som görs på läktarna. Stämningen var fantastisk förra säsongen, trots att många klagade. Då hallen är slutsåld är det magiskt att spela, säger Kallio.

TPS inleder sin ligasäsong den 8 september. Raumolaget Lukko står då för motståndet.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland