Hoppa till huvudinnehåll

Våldet i Venezuela fortsätter - kvinna ihjälskjuten i kö till vallokal

Blodspåren efter den kvinna som dödades utanför en vallokal i västra Caracas 16.7.2017.
Blodspåren efter den kvinna som dödades utanför en vallokal i västra Caracas. Blodspåren efter den kvinna som dödades utanför en vallokal i västra Caracas 16.7.2017. Bild: EPA/NATHALIE SAYAGO Venezuela,våld,folkomröstning

En 61-årig sjuksköterska dödades och tre andra människor skadades då män på motorcyklar öppnade eld mot en kö till en vallokal i Venezuelas huvudstad Caracas. Miljoner venezuelaner deltog i söndagens folkomröstning som ordnats av oppositionen.

Videofilmer i sociala medier visar paniken utanför en vallokal i en kyrka i stadsdelen Catia i västra Caracas. Hundratals människor flyr i panik skottlossningen, som utbröt mitt under blanka eftermiddagen.

Oppositionen beskriver gärningsmännen som del av ett paramilitärt gäng.

Catia är en arbetarstadsdel där stödet för socialistpartiet och president Nicolás Maduro länge varit starkt. Men det stödet tycks ständigt dala på grund av den förödande ekonomiska kris som landet befinner sig och som lett till brist på allt.

- Vi får inte tag på mediciner, varje dag finns det mindre mat i landet. De (Maduro och hans närmaste) vill bara hålla sig kvar vid makten. Vi röstar för att få bort honom, sade 49-åriga Tibisay Mendez till nyhetsbyrån AFP, utanför en vallokal i Caracas.

Människor som deltog i söndagens folkomröstning i centrum av Caracas.
Människor som deltog i söndagens folkomröstning i centrum av Caracas. Människor som deltog i söndagens folkomröstning i centrum av Caracas. Bild: EPA/NATHALIE SAYAGO Venezuela,folkomröstning

De som deltog i söndagens folkomröstning gjorde det för att visa sitt missnöje med president Maduros planer på att tillsätta en ny grundlagsförsamling. Församlingen skulle få mandat att skriva om landets grundlag och upplösa statliga institutioner.

Varken Venezuelas regering eller centrala valmyndighet erkänner söndagens folkomröstning och det regerande socialistpartiet har uppmanat sina anhängare att bojkotta den.

Regeringen, i sin tur, ordnar en folkomröstning om grundlagsförsamlingen den 30 juli. För den omröstningen har regeringen skapat ett valsystem med kommunala valkretsar och handplockade delegater så att man kan kontrollera valet.

Oppositionen befarar att grundlagsförsamlingen är ett led i Maduros försök att förlänga sin mandatperiod och ytterligare stärka socialistpartiets makt. Samtidigt gör Maduro sitt yttersta för att försvaga parlamentets roll, eftersom det kontrolleras av oppositionen.

Folkomröstningen kommer knappast att förändra någonting

Enligt det venezuelanska opinionsinstitutet Datanalis mätning så motsätter sig ungefär 70 procent av venezuelanerna Maduros planer på en ny grundlagsförsamling.

Kravallpolis i förgrunden då regeringsanhängare och -motståndare hotar att drabba samman i Caracas under den informella folomröstningen 16.7.2017
Kravallpolis i förgrunden då regeringsanhängare och -motståndare hotar att drabba samman i Caracas under den informella folkomröstningen. Kravallpolis i förgrunden då regeringsanhängare och -motståndare hotar att drabba samman i Caracas under den informella folomröstningen 16.7.2017 Bild: EPA/NATHALIE SAYAGO Venezuela,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Opinionsinstitutet Datanalis uppskattade på förhand att 10,5 miljoner venezuelaner skulle komma att delta i söndagens folkomröstning - en majoritet av Venezuelas 19 miljoner röstberättigade.

Också venezuelaner utomlands, i uppemot 100 länder, gavs möjlighet att delta i omröstningen. Det trots att den beskrivs som "symbolisk" av de flesta bedömare. Den kommer knappast att förändra någonting.

Venezuelaner i Mexiko deltog också i folkomröstningen, här väljare i Mexico City.
Venezuelaner i Mexiko deltog också i folkomröstningen, här väljare i Mexico City. Venezuelaner i Mexiko deltog också i folkomröstningen, här väljare i Mexico City. Bild: EPA/MARIO GUZMAN Venezuela,folkomröstning,Mexiko

Genom omröstningen vill oppositionen öka trycket på Maduro och hans regering.

Svenska TT har intervjuat Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet och han beskriver folkomröstningen "mer som en namninsamling".

Enligt honom är omröstningen också "litet av ett vågspel".

- Skulle det visa sig att 15 miljoner människor nu går ut och lägger sin röst, vilket är ganska otroligt, då blir det kraftig manifestation. Men jag tror att oppositionen gjort sig själv en otjänst. Allt annat än ett väldigt tydligt resultat kan också användas av regeringen, sade Uggla till TT.

Strax före midnatt lokal tid (litet före klockan sju på måndag morgon finsk tid), meddelade valobservatörer i Venezuela att nästan 7,2 miljoner venezuelaner deltog i omröstningen. Det är oklart om väljarna utomlands också ingår i den siffran.

Nyhetsbyrån Reuters jämför 7,2 miljoner med de 7,7 miljoner venezuelaner som röstade för oppositionen i det senaste parlamentsvalet 2015, då oppositionen fick majoritet i parlamentet.

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC, TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes