Hoppa till huvudinnehåll

Venezuelas opposition stärkt - men hur länge?

Venezuelas symboliska omröstning lockade 7,2 miljoner.
Öppet ställningstagande mot Maduros regering i Venezuela när 7,2 miljoner drog ut i en symbolisk omröstning. Venezuelas symboliska omröstning lockade 7,2 miljoner. Bild: EPA/Nathalie Sayago Venezuela

Att Venezuelas opposition på söndagen lockade nästan 7,2 miljoner av 19,5 miljoner röstberättigade till sin symboliska folkomröstning om landets framtid är imponerande, anser bedömare. Samtidigt kan oppositionen ha gjort sig själv en otjänst.

I samband med omröstningen dödades en person och tre skadades i huvudstaden Caracas, rapporterar nyhetsbyrån EFE. På måndagen uppmanade oppositionen till en dygnslång generalstrejk på torsdag mot president Nicolás Maduro.

Oppositionens omröstning var inte godkänd av valmyndigheten och intensivt motarbetad av president Maduro - att ens delta var därmed att öppet ta ställning mot regimen.

Dessutom hann oppositionen knappt få ut sitt budskap till alla i det vidsträckta landet, eftersom omröstningen utlystes bara två veckor i förväg.

Stor uppslutning

Trots det var uppslutningen relativt stor. De 7,2 miljoner som röstade i söndags kan jämföras med de 7,7 miljoner röster i valet 2015 som ledde till att oppositionen fick majoritet i parlamentet.

I söndagens omröstning fick de röstande ta ställning till tre frågor, skriver Reuters.

Resultatet innebar att 98 procent röstade mot Maduros nya "konstituerande församling", att militären ska försvara den nuvarande konstitutionen och att val ska hållas innan Maduros mandatperiod löper ut.

- Det är imponerande att få ihop så många till den här typen av improviserad inofficiell folkomröstning. Samtidigt kan oppositionen ha gjort sig själv en otjänst, det är lätt för regimen att nu säga att det bara handlar om knappt en tredjedel av väljarkåren på 19,5 miljoner, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

Vill skriva om grundlagen

Maduros presidentstyre har lyckats utmanövrera oppositionens majoritet i parlamentet. Det är över ett år kvar till det val där hans presidentpost står på spel.

Ändå är det bråttom. Enligt Maduros dekret nummer 2830, publicerat i republikens officiella tidning i maj, ska det den 30 juli väljas en konstituerande församling med syfte att skriva om grundlagen.

Denna församling ska övertrumfa det redan maktlösa parlamentet - och arbeta så länge att det tänkta presidentvalet 2018 kan komma att ställas in.

Det har talats om en folkomröstning i samband med att grundlagen skrivs om, men när en sådan ska äga rum och hur den ska utformas är ännu oklart.

- Bland annat har en ledamot i valdomstolen sagt att det bör hållas en folkomröstning om den färdiga produkten. Det är inte säkert - om det nu blir en sådan folkomröstning - om den i så fall ska vara beslutande eller rådgivande. Samtidigt ska man komma ihåg att både valdomstolen och högsta domstolen har stabilt regeringstrogna majoriteter, säger Fredrik Uggla till TT.

Text: TT

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes