Hoppa till huvudinnehåll

Villkorlig dom för dödlig vansinnesfärd i Virmo

En 15-åring avled på platsen när den traktor som han färdades med åkte i diket.
En 15-åring avled på platsen när den traktor som han färdades med åkte i diket. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist minnesplats

En ung kvinna dog och en man skadades allvarligt under ett försök att köra mot klockan på allmän väg. Som mest överskred föraren den högsta tillåtna hastigheten med 100 kilometer i timmen.

Sent på kvällen den 21 juli i fjol åkte fem personer i en bil och försökte vara snabbare än en tidigare fartdåre. Färden gick längs två vägsträckor i Virmo på vardera sidan av riksåttan och slutade i en våldsam avkörning.

Den första bilfärden startade vid 23-tiden och gick längs Vanha Turuntie på avsnittet Asemantie-Riksväg 8. Sträckan är 7,1 kilometer lång och största delen av vägen har en hastighetsbegränsning på 50 kilometer i timmen.

Det innebär att det tar ungefär sju minuter att köra sträckan utan att den högsta tillåtna hastigheten överskrids. Föraren körde avsnittet på fyra minuter och fyra sekunder, vilket innebär att medelhastigheten varit kring 105 kilometer i timmen på den slingriga och smala vägen som går genom bebyggelsen.

Höll 170 kilometer i timmen förbi stoppmärke

Den andra bilfärden startade kort därefter och gick längs Yläneentie på sträckan Karjalantie-Riksväg 8. Den sträckan är 6,2 kilometer lång och hastigheten är begränsad till mellan 50 och 80 kilometer i timmen. Också den vägen är slingrig och löper i närheten av bebyggelse.

Den sista sträckan, närmast riksväg åtta, har en begränsning på 60 kilometer i timmen. Trots det höll föraren där en hastighet på ungefär 170 kilometer i timmen då han närmade sig riksåttan.

Under hela tiden hade en av passagerarna tagit tid. Avsikten var att köra sträckorna snabbare än en annan person gjort vid ett annat tillfälle.

Bad hålla utkik mot riksåttan

Korsningen vid riksåttan är försedd med ett stoppmärke, men det struntade föraren i. I stället såg han efter att ingen bil närmar sig korsningen på hans sida och bad tidtagaren att hålla utkik åt andra hållet.

Sedan korsade han riksvägen utan att stanna eller ens sakta in. Vid samma ögonblick tappade han kontrollen över sitt fordon som kanade över på mötande körfält och träffade ett träd med sidan före. Bilen fortsatte sin okontrollerade färd tills den stannade totaldemolerad i närheten av en bensinstation.

Ögonblicklig död

En flicka i sjuttonårsåldern som satt bak i bilen dog och en ungefär jämngammal pojke skadades allvarligt. De övriga som satt i bilen inklusive föraren klarade sig med lindriga skador.

Föraren hade fått sitt körkort endast nio dagar före olyckan. Vansinnesfärden var för hans del inte den första. Tidigare samma dag hade samma sällskap kört längs andra vägar under tidtagning.

Återfick körkortet i rätten

Egentliga Finlands tingrätt dömde mannen till villkorligt fängelsestraff i ett år och åtta månader för grovt dödsvållande och grovt vållande av personskada.

Han fick sitt körkort indraget, men fick det tillbaka i samband med domen eftersom ett år förflutit sedan olyckan. Dessutom dömdes han till 80 timmar samhällstjänst och att betala ersättningar.

Mannen måste betala över 7 000 euro åt den avlidna flickans försäkringsbolag. Hennes anhöriga krävde ersättningar på totalt 18 000 euro för psykiskt lidande, men kraven förkastades eftersom deras försäkringsbolag redan betalat dem en summa på totalt 22 000 euro. Mannen ska också betala drygt 6 600 euro i ersättningar åt mannen som skadades i samband med avkörningen. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland