Hoppa till huvudinnehåll

Blir du irriterad av bilen bakom som kör för nära? - Då är du inte ensam om det

Man som kör bil och visar långfingret.
Man som kör bil och visar långfingret. Bild: armyagov.com bilister,bilism,Långfinger,arg bilist

Trafikskyddet har gjort en utredning om vad som irriterar mest i trafiken. Farliga omkörningar, att köra för nära bakkofångaren och människor som kilar in framför är de topp tre irriterande faktorerna för finska bilister.

Bilister blir också upprörda över att andra bryter mot trafikreglerna. Nästan 40 procent av de som svarade blir irriterade av människor som kör för långsamt, medan endast dryga 25 procent irriterar sig på människor som kör för fort.

Endast två procent av de som svarade är av den åsikten att inget i trafiken stör.

En tredjedel av de som irriterar sig på något i trafiken medger att det är mer benägna att ta risker i trafiken då de är irriterade.

Däremot anser finska chaufförer att de själva kör relativt klanderfritt då över 80 procent anser att de aldrig eller högst 1-3 gånger om året kör för nära andra bilar. Endast 6 procent anser att de tar risker i omkörningar en gång i månaden eller oftare.

hastighetsmätare i bil
Finländare kör enligt hastighetsbegränsningen, åtminstone om man frågar dem. hastighetsmätare i bil Bild: YLE/Stefan Härus hastighetsmätare

Finländare själva anser att de också kör enligt hastighetsbegränsningarna, då knappa 60 procent anser att de aldrig kör överhastighet och 25 procent av de som svarade gör det högst tre gånger om året.

Bilister är rädda för rattfyllerister

I samma undersökning utredde Trafikskyddet vad trafikanterna är rädda för. Över hälften av bilisterna är rädda för rattfyllerister och farliga omkörningar.

Också fotgängare utan reflexer, halka, älgar samt bilister som använder telefonen i trafiken orsakar rädsla hos knappa hälften av bilisterna.

Fartkamera.
Trafikövervakning orsakar inte rädsla i trafiken hos majoriteten av bilsiterna. Fartkamera. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen böter,ordningsbot,trafikövervakning,Trafiksäkerhetskamera,polisen,körbanor,nopeusvalvonta,bilism,vägtrafik,hastighetsbegränsningar,Speed cameras for the prevention of road traffic injuries and deaths,trafik

En till indikator på finländarnas upplevda laglydighet är att endast sex procent av bilisterna är rädda för trafikövervakning.

Undersökningen har gjorts av Kantar TNS (gamla TNS Gallup) på beställning av Trafikskyddet. Under december 2016 intervjuades 1531 personer varav 81 procent av dem var bilister. Det betyder att det totala antalet bilister var 1238 och på basis av den siffran har procentarna räknats.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes