Hoppa till huvudinnehåll

Ironisk hissmusik och Windows 95-estetik – Vad är vaporwave?

Porträtt på Sanna Lumikuru och Pyry Yrjölä på baren Eerikinkatu 11 under en Vaporwave-klubb.
Sanna Lumikuru (till vänster) och Pyry Yrjölä har länge lyssnat på vaporwave men fick först nyss veta att det ordnas vaporwave-klubbar i Helsingfors. Porträtt på Sanna Lumikuru och Pyry Yrjölä på baren Eerikinkatu 11 under en Vaporwave-klubb. Bild: Lukas Rusk elektronisk musik,Vaporwave,musikklubbar

Vaporwave är en nostalgisk musikgenre där nedsaktad 80-talsdisco och hissmusik kombineras med bilder på grekiska skulpturer framför element från Windows 95-operativsystemet. "Artisterna använder ljud och bild som andra nittiotalister känner igen från instruktionsvideor eller tidiga internetsidor", säger Sofia Sahlén. Helsingfors har en egen vaporwave-scen med entusiaster, artister, dj:er och klubbar.

– Namnet på genren kommer från engelskans "vaporware", en elektronisk produkt som det görs reklam för men som aldrig kommer ut på marknaden av en eller annan orsak. Sen har "wave" lagts till på slutet eftersom det används i många andra namn på elektroniska musikgenrer, berättar Sahlén.

Skrivbordsbakgrund till dator med Vaporwave-tema av Flickr-användaren tofoli.douglas. En gulnande bergskedja med en digital statisk effekt, i bakgrunden Windows 95-operativsystemets logga i en lila-blå gradient.
Så här kan digital vaporwave-konst se ut. Skrivbordsbakgrund till dator med Vaporwave-tema av Flickr-användaren tofoli.douglas. En gulnande bergskedja med en digital statisk effekt, i bakgrunden Windows 95-operativsystemets logga i en lila-blå gradient. Bild: Flickr-användaren tofoli.douglas Vaporwave,Microsoft Windows,Digital konst

Sahlén gjorde för några år sedan en studie om vaporwave vid Stockholms universitet.

– Vaporwave är ganska mörkt och dystopiskt, nästan post-apokalyptiskt, efter tredje världskriget, säger Sahlén.

Hon ser vaporwave som samhällskritiskt. Budskapet är inte alltid explicit som till exempel i punken.

– Många av artisterna är uppvuxna på nittiotalet. De använder ljud och bild som andra nittiotalister känner igen från instruktionsvideor eller tidiga internetsidor. Man kan se det som att vaporwave belyser den ständiga närvaron av digitala masskulturella artefakter i vår vardag. Vi är så vana med dem att vi tillslut inte märker dem. Vaporwave blir som en kommentar till det. Artisterna lägger elementen kaka på kaka så att lyssnaren eller åskådaren till slut ser masskulturen i sin omgivning, säger Sahlén.

Allt fler hakar på

Vaporwave-subkulturen har fötts på internet. Helsingfors har också en egen vaporwave-scen. En av dem som arbetat med att bygga upp scenen är Lilja Tamminen.

– Vaporwave i Finland är nog väldigt centrerat till Helsingfors. I hela landet finns det kanske 20-25 personer som gör vaporwave och ordnar klubbar, säger Tamminen.

Vi sitter med Tamminen i baren Eerikinkatu 11. Klockan är nio på kvällen och baren är ännu stängd. Om en timme ska en vaporwave-klubb köra i gång, där Tamminen ska spela tillsammans med Joonas Kauhanen. Tamminen gör också egen musik på Soundcloud under artistnamnet Frequent Flyer.

Porträtt på Joonas Kauhanen och Lilja Tamminen, som ordnar Vaporwave-klubb på Eerikinkatu 11 i Helsingfors.
Joonas Kauhanen (till vänster) och Lilja Tamminen har ordnat flera vaporwave-klubbar i Helsingfors. Porträtt på Joonas Kauhanen och Lilja Tamminen, som ordnar Vaporwave-klubb på Eerikinkatu 11 i Helsingfors. Bild: Lukas Rusk musikklubbar,elektronisk musik,Helsingfors,Vaporwave

– Jag ska kanske spela några egna låtar i kväll. Bland annat har jag en låt där jag använt mig av ljud från ett kinesiskt flygbolags reklamklipp från åttiotalet.

Här kan du lyssna på låten på Soundcloud:

Tamminen berättar att det finns flera subgenrer av vaporwave.

– Själv gillar jag future funk, det kommer jag att spela mot kvällens slut. Där tar man 70- och 80-tals disco och funk och gör det "nytt". Sen finns det också mallsoft som specifikt använder sig av musik som spelats i amerikanska köpcentrum. Eccojams kommer jag att spela i början av kvällen. Det är musik som kan låta lite konstig: där används just ljud från hemelektronik från 90-talet, till exempel gamla Macintosh-datorers startljud eller ljudet en Playstation 1-spelkonsol gör när den startar.

Vaporwave-klubbar har ordnats i Helsingfors sedan 2015. Tamminen har varit med och ordnat klubbar sedan hösten 2016.

– Intresset för vaporwave har ökat speciellt under det senaste halvåret. Vi har ordnat klubbar kanske en gång i året eller en varje sommar men jag hoppas att vi kunde börja ordna klubbar oftare, kanske en gång varannan månad eller till och med en gång i månaden, säger hon.

Vaporwave-stjärnor, glitter och sportjackor

Sen måste Tamminen börja fixa sin dj-utrustning i skick. Klockan blir snart tio och då börjar klubben. Barens personal slår på en videoprojektor, bilden projiceras bakom bardisken. Den visar en gammal japansk cocacolareklam. Efter det visar den ett klipp ur en japansk animeserie som jag inte känner igen men som utgående från ritstilen verkar vara lite äldre.

Tamminen börjar spela. Beatet är ständigt och lätt att följa. Harmonierna är lummiga och man får lust att sätta sig ner och ta det lugnt. Snart börjar folk strömma in i baren. Den lilla baren blir snabbt full – det verkar som om många sett fram emot kvällens klubb.

– Inte har jag något bättre att göra. Nu börjar ju helgen också. Jag är här för att träffa vänner, säger Pekka Lavia.

Lavia har kommit hit ända från Jyväskylä. Han är också känd som Ursula's Cartridges, en av Finlands internationellt mest kända vaporwave-artister.

Porträtt på Pekka Lavia i baren Eerikinkatu 11 under en Vaporwave-klubb. Lavia är även känd som Vaporwave-artisten Ursula's Cartridges.
Ursula's Cartridges, också känd som Pekka Lavia, är internationellt känd för sin vaporwave-musik. "På den senaste tiden har jag börjat fundera ifall min musik kan klassas som vaporwave eller inte", säger Lavia. Porträtt på Pekka Lavia i baren Eerikinkatu 11 under en Vaporwave-klubb. Lavia är även känd som Vaporwave-artisten Ursula's Cartridges. Bild: Lukas Rusk Vaporwave,elektronisk musik,musikklubbar,Helsingfors

– Jag blir inspirerad av ljud som jag känner igen från min barndom. Jag bor också i mitten av ingenstans och naturen ger mig mina bästa idéer, säger Lavia.

Sanna Lumikuru och Pyry Yrjölä är på vaporwave-klubb för första gången. De berättar att de kom för att se hur vaporwave-scenen ser ut.

– Jag funderade på vad jag skulle sätta på mig – jag har min gamla sportjacka som jag tänkte att kunde passa in i estetiken, säger Lumikuru.

Yrjölä har dekorerat sitt ansikte och sitt hår med glitter.

– Min stil är i allmänhet väldigt inspirerad av äldre anime och 80-talsmusik, säger Yrjölä.

Folk på dansgolvet under en Vaporwave-klubb på baren Eerikinkatu 11.
Många kom på vaporwave-klubben på Eerikinkatu 11 i torsdags, och stämningen var god. Folk på dansgolvet under en Vaporwave-klubb på baren Eerikinkatu 11. Bild: Lukas Rusk musikklubbar,dans,Helsingfors,Vaporwave,elektronisk musik

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen