Hoppa till huvudinnehåll

Malin Kivelä: Jag längtar efter en grön diktator

¨Malin Kivelä är en av vegas sommarpratare 2017
Malin Kivelä funderar på det moderna livet i sitt sommarprat. ¨Malin Kivelä är en av vegas sommarpratare 2017 Bild: Charlotta Boucht / Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Vem är hon, den mystiska kvinnan i ett svartvitt fotografi som håller Malin Kivelä vaken till småtimmarna?

Det finns så mycket att förlusta sig med i cyberspace, det är svårt att lägga undan allt och sova. Jakten efter något som tänder till och blir till en berättelse tar över.

Kiveläs sommarprat är en självanalytisk resa, en spegling i ett fotografi av en kvinna som bor med ett vildsvin, en hund, en uggla, ett rådjur, en lo och en kråka. Hon ger programmet rubriken "Modern life is killing me."

Simona från urskogen

Simona Kossak fanns på riktigt, var polack och bodde i en urskog på gränsen mellan Vitryssland och Polen, där hon utvecklade en förmåga att kommunicera med vilda djur. Men hon var uppvuxen i en aristokratfamilj, klar överklass.

- Kan man leva i en urskog utan el och vatten med små barn? Frågar sig Kivelä, som i sitt program tampas med frågor om konsumism, identitet och klimat.

Linkolas tankar

Pentti Linkola ryms också med på ett hörn i programmet, men hans förhållningssätt till kvinnor överraskar.

- Kvinnorna skulle stå vid spisen och pappan och sönerna skulle vara ute och fiska.

VI följer Kivelä på en sorts forskningsresa, där hon efter hand får veta mer och mer om Simona Kossak och hennes liv och i samma veva ställer fler och fler frågor om sitt eget.

Malin Kivelä sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på en del av musiken i Kiveläs program.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Filmrecension: Baby Driver – så bra att den borde vara bättre

  Sommarens snärtigaste actionmusikalaktiga biljaktsfilm.

  Baby Driver är berättelsen om en extremt begåvad ung chaufför som kör flyktbilen för bankrånare. Men är egentligen en snärtig och romantisk actionmusikal. Det är så bra att det är synd att det inte är ännu bättre.