Hoppa till huvudinnehåll

Marianne Miettinen: Sverige visade att Tyskland går att stoppa

Hedvig Lindahl.
Målvakten Hedvig Lindahl var rätt dam på rätt plats mot Tyskland. Hedvig Lindahl. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Hedvig Lindahl

En solid insats framförallt i defensiven ledde till att Sverige klarade av att bryta den 22 år långa förlustsviten mot det tyska damlandslaget i stortävlingar. Den svenska insatsen övertygade också Yles expert Marianne Miettinen.

Det blev skrällar på löpande band i fotbolls-EM på måndagen. Först slog Ryssland Italien och senare lyckades Sverige för den första gången på 22 år knipa poäng mot förhandsfavoriten Tyskland.

Slutsiffrorna mellan damfotbollsgiganterna skrevs 0-0 – tack vare en gedigen laginsats, säger Marianne Miettinen.

– Sverige var otroligt jämna genom hela matchen. Målvakten Hedvig Lindahl gjorde väl ifrån sig, så också försvarslinjen. Lindahls parad i slutet av matchen räddade en poäng åt Sverige, säger Miettinen, som agerar expertkommentator på finska under dam-EM.

Marianne Miettinen
Marianne Miettinen. Marianne Miettinen Bild: Marianne Miettinen Marianne Miettinen

Lindahls parad i den 83:e minuten blev beskrivande för hela matchbilden. Det var storstjärnan Dzsenifer Marozsán som kom till skottläge – men klarade inte av att överlista den svenska målvakten.

Enligt Miettinen var det Sveriges förmåga att totalt nolla Marozsán som ledde till att slutresultatet blev som det blev.

– Marozsán är det tyska spelets själ. Hon är en mittfältare av rang. I den andra halvan klarade hon av att skapa några lägen för sitt lag, analyserar Miettinen.

Bägge lagen att räkna med i fortsättningen

Vem gynnas då av resultatet? Både Sverige och Tyskland, anser Miettinen.

– Sverige tror på sig själva på ett helt annat sätt nu. De förlorade inte mot Tyskland. De skapade dessutom några farliga chanser i anfallet också, men de var sämre än normalt i fasta lägen. Det är ändå ett starkt utgångsläge för resten av turneringen, säger Miettinen.

– Tyskland behöver inte heller vara oroliga. Det är en lång turnering och nu fick det orutinerade laget en ny erfarenhet. Laget kommer att åldras som ett gott vin, konstaterar Miettinen.

Sverige ställs härnäst mot Ryssland på fredag, Tyskland möter Italien samma kväll. Dam-EM fortsätter på tisdag med dusterna Österrike – Schweiz och Frankrike – Island. Yle sänder matchen mellan fransyskorna och islänningarna klockan 21.45.

Källa: Yle Urheilu / EM-kisoja dominoinut Saksa on sittenkin pysäytettävissä: "Ruotsi pystyi luomaan vaarallisia maalintekopaikkoja"