Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdspolitiker tror inte att bussar kan ersätta hälsocentraler

hälsostationen i Houtskär
Hälsocentralen i Houtskär behövs, säger Christer Friis. hälsostationen i Houtskär Bild: Yle/Johanna Ventus hälsostationen i houtskär

En ambulansbuss kan omöjligt ersätta en hälsocentral med daglig verksamhet. Det konstaterar två skärgårdspolitiker som Yle Åboland talat med efter att ÅUCS på måndagen menat att ambulansbussar kan införas efter vårdreformen.

– I och med vårdreformen måste vi se på alla alternativ och här kunde ambulansbussarna ha en nisch. De kunde användas som så kallade hälsopunkter och kanske ersätta hälsovårdscentralerna och rulla in i byarna på regelbunden basis med läkare och sjukvårdspersonal, konstaterade Tomi Nieminen, som är chef för förstahjälpenverksamheten vid ÅUCS, för Yle Åboland på måndagen.

En idé som inte får gehör ute i den åboländska skärgården.

– Jag har mycket svårt att se att det här blir verklighet, säger Houtskärspolitikern Christer Friis (SFP) till Yle Åboland.

Christer Friis.
Christer Friis (arkivbild). Christer Friis. Bild: Yle/ Nora Engström christer friis

– Har vi en hälsocentral på Houtskär så har vi också personal på plats permanent. Ett ambulerande alternativ skulle inte förbättra situationen, fortsätter han.

"Finns flera fördelar – som komplement"

Nagupolitikern Johan Broos (SFP) håller med. Bussen ska inte leda till att hälsocentralsverksamheten skärs ner, men istället kunde en ambulansbuss fungera som komplement för det nuvarande systemet.

– Det finns ju flera fördelar med att kunna röra på sig på det sättet. Men jag har svårt att se att vi skulle godkänna en nedskärning i hälsocentralsverksamheten, säger Broos.

Johan Broos.
Johan Broos (arkivbild). Johan Broos. Bild: Yle/Johanna Ventus johan broos

I Norge och Sverige används ambulansbussarna närmast för att transportera patienter. Det kunde vara ett mer kostnadseffektivt alternativ också i Finland, men Friis litar starkt på den ambulansverksamhet som finns i dag.

– Ambulansen som är stationerad i Nagu kommer snabbt och kan också utföra lättare ingrepp. Det känns som ett mycket tryggare alternativ än att en hel hälsostation skulle rulla in, säger Friis.