Hoppa till huvudinnehåll

Slussen vid Gertruds i Larsmo är öppen igen

Slussen vid Gertruds i Larsmo är öppnad på nytt
Slussen vid Gertruds i Larsmo är öppen igen. Slussen vid Gertruds i Larsmo är öppnad på nytt Larsmo,Sluss

Slussen vid Gertruds i Larsmo har fått nya slussluckor och automation tidigare i år men trots det inträffade en allvarlig en allvarlig incident för en tid sedan med en familjebåt i slussen. Slussen stängdes på nytt och alla system har setts över och nu skall allt fungera på ett tryggt sätt är det meningen.

De sista testen utfördes på tisdag förmiddag och klockan 13 på tisdag öppnades slussen för trafik. Det är UPM i Jakobstad som har ansvaret för slussarna och deras funktion. I slussen finns kameraövervakning och nödtelefon som går direkt till manöverrummet vid UPM i Jakobstad.

Slussarna byggdes 1961

Larsmosjön skapades för industrins sötvattensbehov genom att stänga ute havet vid ett antal slussportar. Slussen vid Gertruds byggdes 1961 och slussportarna förnyades helt och hållet i år.

- Det är klart att det var en besvikelse att slussen inte fungerade på ett tillförlitligt sätt efter reparationerna tidigare i år men nu hoppas vi att allt skall fungera felfritt, säger Sune Junell som är fabriksservicechef vid UPM i Jakobstad.

Automationsingenjör Kenneth Fors och servicechef Sune Junell från UPM i Jakobstad vid slussen i Gertruds i Larsmo
Kenneth Fors och Sune Junell. Automationsingenjör Kenneth Fors och servicechef Sune Junell från UPM i Jakobstad vid slussen i Gertruds i Larsmo Larsmo,Sluss,Sune Junell

- Vi har förnyat luckorna och hela automatiken är förnyad och alla säkerhetssystem är dubblerade. Luckorna har inverterdrift, det vill säga varvtalsreglering och det gör att luckorna går smidigare, säger automationsingenjör Kenneth Fors vid UPM.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten