Hoppa till huvudinnehåll

Ännu oklart varifrån bakterierna i Sondbyvattnet kommer

Hav
Illustrerande arkivbild. Hav Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Fäboda,klippor,havsklippor,vatten,havsvatten

Enligt Borgå stad ska man undvika att simma vid badstranden Sondby 1 just nu, eftersom det finns höga halter avföringsbakterier i vattnet. Orsaken till bakterierna är fortfarande oklar.

På tisdagen gick Borgå stad ut med en varning: just nu ska man inte simma vid badstranden Sondby 1.

Orsaken är att höga halter avföringsbakterier, eller så kallade fekala E. coli-bakterier, har hittats i ett vattenprov från den 13 juli. Något annat onormalt syntes inte till vid stranden i samband med provtagningen.

Tf. hälsovårdsplanerare Juho Kutvonen vid Borgå stad säger att enterokocker naturligt förekommer i havsvatten. Men nu var halterna så höga att de överskred åtgärdsgränsen.

– Alla möjliga orsaker till de förhöjda halterna är bara spekulation i det här skedet, säger Kutvonen.

Har ni kännedom om att det till exempel skulle ha funnits vitkindade gäss på stranden?

– Vi har inte kännedom om något sådant, nej.

Juho Kutvonen säger att nya vattenprover har tagits på tisdagen för att följa upp vattnets kvalitet. Provresultaten blir eventuellt klara i slutet av veckan.

Läs mera:

Avföringsbakterier i vattnet på badstranden i Sondby

Borgå stad rekommenderar att man inte simmar vid badstranden Sondby 1 i Borgå just nu. Höga halter av fekala bakterier har hittats i vattenprover från den 13 juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland