Hoppa till huvudinnehåll

Det kan bli en framgångs-Saga – Andersson jagar medalj i U20-EM i friidrott

Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.
Anderssons rekordhopp i Somero kom med styvare stav. Saga Andersson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen saga andersson,stavhopp

På torsdag under kvällspasset i italienska Grosseto är det dags för damernas kvaltävling i stavhopp i U20-EM. En av medaljkandidaterna är Esbo IF:s Saga Andersson som i början av juli hoppade över 433 i stavkarnevalen i Somero vilket är den tredjebästa statistiknoteringen bland EM-deltagarna.

Redan i juni i Kuortane höjdes ögonbrynen då Andersson överskred 432 och besegrade självaste Minna Nikkanen. Att Wilma Murto, som också är med i U20-EM som 17-åring hoppade tre centimeter mindre än Andersson berättar om den nivå hon håller.

– Jag kände nog att jag har högre höjder i kroppen. Det var nog många saker som stämde i Somero och då hade jag en styvare stav som förde mig lätt över ribban. Jag kan hoppa högre än 433 bara allting stämmer, säger Saga Andersson.

Gunnarsson har hoppat högst av alla

Statistiketta i damernas stavhopp är Sveriges Lisa Gunnarsson som har hoppat 455. Någon större stress över att vara statistiktrea inför tävlingen tar Saga inte.

– Det är nog bara roligt och samtidigt kan man konstatera att nivån som helhet är hög. Det blir tufft redan med tanke på vem som tar sig till final. Verkligen många av medtävlarna har överskridit 410 eller mera.

– Det skulle vara fel att ta på sig massor med press när det enda man kan är att göra sitt bästa. Jag koncentrerar mig helt och hållet på mina egna prestationer.

Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.
Stavfinalen hoppas på lördag. Saga Andersson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen friidrott,stavhopp,saga andersson

Viken höjd Saga tänker inleda kvalhoppandet på är inte ännu helt klart.

– Det blir antagligen endera 385 eller 390. För att nå en finalplats tror jag att det krävs ett hopp på 410. Vi är trettio hoppare och så många har klarat fyra meter så 410 känns som höjden jag måste klara.

– För mig själv känns 420 som en höjd jag är ganska säker på. Fast allting inte skulle stämma så borde 420 gå ganska enkelt.

Finland har stor trupp i U20-EM

Finland har en stor och slagkraftig trupp i Grosseto med hela 42 idrottare, många med medaljchans. Det är en fördel när man vet att det också inom truppen finns mycket stöd att tillgå.

– Eftersom vi är tre damer i stavhopp så kan vi hjälpa varandra vid behov. Pappa Björn, som också är Sagas tränare kommer också att finnas på läktarposition för att kunna ge tips.

Jag tänker kämpa och göra mitt bästa. Ifall jag är bland de fem bästa är jag redan nöjd.― Saga Andersson

– Jag tänker kämpa och göra mitt bästa. Ifall jag är bland de fem bästa är jag redan nöjd. Jag var ifjol fyra i U18-EM i Georgien men jag anser att en fjärde placering nu skulle smälla högre. Nog skulle man ju vilja vara på prispallen, skrattar Saga.

Andersson har redan hunnit bekanta sig med idrottsplanen i Grosseto och spänningen inför den stundande tävlingen steg några pinnhål.

– Lite kände jag av nerverna men inte blev jag ännu jättenervös. När jag ser mina medtävlare och det är dags att sätta igång med kvalet, blir det nog mera nervöst.

I dag stod ännu styrketräning på programmet. Inför tävlingen blir det ännu lite joggning före kvalet som inleds klockan sex italiensk tid. Det är varmt i Grosseto – någonting som lär passa Saga.