Hoppa till huvudinnehåll

Erik Bonsdorff: Ekosystemet kommer att överleva

Erik Bonsdorff är en av vegas sommarpratare 2017
Årets professor Erik Bonsdorff har rest mycket. Erik Bonsdorff är en av vegas sommarpratare 2017 Bild: Heidi Grandell-Sonck / Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Det är kärleken till havet och framför allt fascinationen för olika sorters hav och vatten, som är drivkraften i professorn i marinbiologi, Erik Bonsdorffs sommarprat.

Han tar oss på en världsomsegling på 57 minuter, där vi får besöka såväl tropiska som arktiska havsområden.

- Jag har fått göra forskningsresor till bägge polarhaven. Först som ung forskare med brinnande ambitioner och omättlig äventyrslystnad, och senare som äldre forskare med fortsatt behov av att lära av och förstå våra hav, men också för att få ro i själen.

Östersjön är med

Också vår egen Östersjö och dess specifika tillstånd får en del uppmärksamhet. Bonsdorff menar att havets ekosystem kommer att överleva, men att våra barns sommarminnen kommer att se annorlunda ut än våra egna.

- Sik och flundra kan bli dyrbara läckerheter för speciella tillfällen i framtiden.

Någon moralpredikan är det här sommarpratet inte, snarare en kärleksförklaring till vattnen, men visst menar Bonsdorff att vi alla bör ta vårt ansvar.

- Det som var paradisöar i Indiska oceanen, kanske blir svårnavigerade farvatten med grunda döda korallrev. Det som kallades Stora Barriärrevet och som fungerade i hundratusentals år, kanske blir täckt av en trådalgssörja.

Erik Bonsdorff sommarpratar i Yle Vega 10:03 och 18:03

Ladda ner programmet som musikfri podcast, eller lyssna till musiken i programmet.

Nyligen publicerat - Vega