Hoppa till huvudinnehåll

Forskare om Trumps extra möte med Putin: Väldigt konstigt

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin avbildade på traditionella ryska Matrjosjka-dockor.
Trump och Putin avbildade på traditionella ryska Matrjosjka-dockor. USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin avbildade på traditionella ryska Matrjosjka-dockor. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Vladimir Putin,Donald Trump,Trump,USA,Ryssland,Putin

Att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin förde ett längre samtal med varandra utan att någondera parten informerade om det är både ovanligt och väldigt konstigt. Det säger forskaren Oscar Winberg till Yle Nyheter.

Samtalet ägde rum under en middag i samband med G20-toppmötet i Hamburg i början av juli.

Förutom de två presidenterna var bara Putins tolk närvarande på det inofficiella mötet. Enligt Vita huset fanns inte den amerikanska tolken inom hörhåll eftersom tolken inte kunde ryska.

Vita huset har också vägrat kalla samtalet för just ett möte.

Winberg, som är USA-forskare, historiker och doktorand vid Åbo Akademi, kallar det hela ovanligt.

- Trumps situation är den just nu att vad han än gör med Putin kommer det att väcka kritik och diskussion på grund av de utredningar som förs om vad Putins roll var i presidentvalet.

- Men i synnerhet i ett rum fullt med allierade, att Donald Trump söker kontakt med Putin och kanske talar i upp till en timme. Det är ett väldigt långt avsides möte. Det är ovanligt, säger Winberg.

Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg.
Trump och Putin vid det officiella mötet i samband med G20 i Hamburg. Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg. Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL Vladimir Putin,Donald Trump,Trump,USA,Ryssland,G20,Hamburg,Putin,trump putin

Tidigare under dagen hade Trump och Putin för första gången hållit ett officiellt möte som varade nästan två timmar längre än planerat. Då närvarade också ländernas respektive utrikesministrar.

Passar in i Trumps mönster

Det är inte känt vad presidenterna avhandlade och Vita huset bekräftade att samtalet ägt rum först efter att den politiska analytikern Ian Bremmer avslöjat saken.

Enligt Bremmer var det Trump som sökte sig till Putins sällskap.

Varför söker Trump så här aktivt kontakt med Putin?

- Det är den stora frågan. Vi vet ju inte vad de har diskuterat.

- Men samtidigt kommer vi ihåg att det här är en kontext där Trumps nära krets har sökt kontakt med Putin och Ryssland utanför amerikansk underrättelse- och säkerhetstjänst, så det passar in i ett sådant mönster.

Oscar Winberg i tv-nytts studio. Winberg är doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi, med specialintresse för USA.
Oscar Winberg Oscar Winberg i tv-nytts studio. Winberg är doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi, med specialintresse för USA. Bild: Yle oscar winberg

"Har hittills agerat impulsivt"

Trumps agerande ska dessutom ha överraskat och överrumplat USA:s allierade som också närvarade vid G20-middagen.

Att träffa Putin utan tolk skulle vara en risk för vilken president eller ledare som helst, men speciellt för Trump, säger Winberg.

- Extra risker tar Trump som vi vet inte är hemskt insatt i sakfrågorna och som inte alltid följer de budskap som man kommit överens om i Vita huset. Det är väldigt konstigt att han då medvetet söker en sådan här situation och sedan försöker dölja den från det amerikanska folket.

- Det väcker misstankar helt enkelt.

USA:s första dam Melania Trump och Rysslands president Vladimir Putin vid en middag under G20-mötet i Hamburg 2017.
USA:s första dam Melania Trump och Vladimir Putin satt bredvid varandra under G20-middagen i Hamburg. USA:s första dam Melania Trump och Rysslands president Vladimir Putin vid en middag under G20-mötet i Hamburg 2017. Bild: EPA/FELIPE TRUEBA / POOL Vladimir Putin,Trump,USA,Ryssland,G20,Hamburg,Putin,Melania Trump

Winberg påminner samtidigt om att Trump hittills har agerat impulsivt och varit synbarligen omedveten om politiska normer.

- Jag tror det är det som det handlar om igen. Han har helt enkelt velat tala med Putin och kanske velat spinna vidare på vad som diskuterades under det officiella mötet och har inte förstått att det kommer att se väldigt dåligt ut.

Oscar Winberg intervjuades av Niklas Evers i TV-Nytt den 19 juli 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes