Hoppa till huvudinnehåll

Frisk luft lockar till utomhusyoga

Många människor yogar med händerna i luften och fötterna brett.
Yoga kräver koncentration. I förgrunden Tuuli Pfeiffer. Många människor yogar med händerna i luften och fötterna brett. Bild: Yle/ Mira Bäck yoga,Borgå,utegympa

Känn vinden i håret, solstrålarna i ansiktet eller regndropparna i nacken. I sommar kan du gå på gratis utomhusgympa i Borgå nästan varje dag.

- Andas in, andas ut. Sträck upp händerna mot himlen och ställ dig på tå.

Det är utomhusgympa på Bollplanen i Borgå och i dag är det yoga som står på tur. Instruktören Nanna Vakkuri förklarar lugnt vad deltagarna ska göra samtidigt som hon själv visar rörelserna.

Ett trettiotal personer i alla åldrar har utmanat de grå molnen och samlats på den konstgjorda gräsplanen.

Den yngsta deltagaren är bara några år gammal, men hon är inte så intresserad av att titta på när mamma yogar. Hon sysslar hellre med medhavda leksaker.

Kvinna ligger på rygg med liten flicka på magen. Båda ler.
Det fanns deltagare i alla åldrar. Kvinna ligger på rygg med liten flicka på magen. Båda ler. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,yoga

Det här är femte sommaren som konditionssalen Ladyline ordnar utomhusgympa. I år har gympan varit lika populär eller till och med populärare än tidigare somrar.

- Som bäst har vi i år haft 200 deltagare på en gång. Emellanåt har det varit färre deltagare på grund av dåligt väder, men många kommer nog ändå, säger Erja Hytönen som jobbar på Ladyline.

Människor står på ett ben
Yoga tränar upp balansen. Människor står på ett ben Bild: Yle/ Mira Bäck yoga,Borgå

Endorfiner

Sabina Forsman gillar utegympa på grund av att hon får frisk luft.

- Och man blir glad av att vara ute.

Hon har prövat på yoga tidigare men inte riktigt fallit för sporten.

- Jag förväntar mig svåra ställningar och sjuka muskler efteråt.

Kvinna sitte rpå marken med beneen i kors och händerna med handflatorna mot varandra framför bröstet.
Nanna Vakkuri leder timmen. Kvinna sitte rpå marken med beneen i kors och händerna med handflatorna mot varandra framför bröstet. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,yoga,Nanna Vakkuri

Yogatimmen börjar med stretchning. Alla ligger på gympamattor och flyttar armar och ben åt olika håll i takt med andningen och enligt instruktioner från Vakkuri. Musklerna ska värmas upp först. Sedan börjar gruppen göra mer komplicerade rörelser.

- Förflytta er från barnpositionen till hunden som tittar neråt!

Från att ha legat tätt mot marken i en hukande ställning förflyttar sig trettio kroppar till att stå med huvudet mot marken och rumpan i vädret.

Tungt men skönt

Enligt Tuuli Pfeiffer är det skönare att gympa utomhus än inomhus. Hon har också deltagit i sommargymporna tidigare.

- En gång började det regna, men vi fortsatte ändå. Det gör inget fast det skulle regna lite, gympan håller en varm, säger Pfeiffer.

Kvinna balanserar på rumpan med armar och ben i vädret.
Starka magmuskler behövs för vissa rörelser. Kvinna balanserar på rumpan med armar och ben i vädret. Bild: Yle/ Mira Bäck yoga,Borgå

Det krävs både styrka, koordinationsförmåga och flexibilitet för att kunna göra alla positioner. Lugn musik spelar i bakgrunden under hela timmen och stämningen är behaglig.

Lary Hämäläinen är en aktiv gympare.

- Utegympan hör till sommaren. Man får mer syre, det är lättare att röra på sig utomhus.

kvinna står på knä och sträcker upp händerna
Lary Hämäläinen är en van gympare. kvinna står på knä och sträcker upp händerna Bild: Yle/ Mira Bäck yoga,Borgå,Lary Hämäläinen

Hämäläinen har yogat mycket tidigare.

- Det är skönt för kroppen.

Också Anne Koskela-Marie är nöjd med dagens gympa.

- Det kändes riktigt bra. Det är fint när man kan titta upp mot himlen medan man gör rörelser.

Grå moln på himmeln
Stå på tå och sträck dig upp mot himlen. På onsdagen var den ganska grå men vacker ändå. Grå moln på himmeln Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,moln

Sommargympan är gratis för alla och ordnas av konditionssalen Ladyline. Det här är näst sista onsdagen som man kan gympa på Bollplanen, men också Borgå stad ordnar utomhusgympor. Just nu ordnas staden utomhusgympa fem dagar i veckan.