Hoppa till huvudinnehåll

Medicin och andra knep mot tidig utlösning

Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

När man i läkartermer pratar om tidig utlösning finns det tre kriterier som ska uppfyllas för att få den diagnosen.

 1. Man kan inte kontrollera när man får utlösning.
 2. Man upplever att det är besvärande
 3. Utlösningen sker inom en minut från att man trängt in i sin partner.

Daniel Ventus är psykolog och doktorand och forskar i fenomenet tidig utlösning. Han berättar att det nog finns mediciner att få mot tidig utlösning, men att många som tar de medicinerna inte fortsätter med dem i över ett år.

- Även om medicinerna kan fungera bra för vissa så förekommer det nog också att de inte alltid ger den önskade effekten.

Tänk på sex, inte på fotboll.

Ett tips, som även Sex & Sånt tidigare har gett, är att tänka på något annat och tråkigt under sexet. Detta för att undvika att blir för upphetsad och komma tidigare än man vill. Daniel Ventus håller inte med.

- Jag brukar uppmana mina patienter att vara mer närvarande under sexet.

Daniel menar att om du försöker tänka på något annat är du frånvarande och kanske inte har koll på vad som händer i kroppen.

- Om du inte har koll på vad som händer i kroppen så har du inte koll på utlösningen heller. Istället ska du vara närvarande och lära dig hur din kropp reagerar när du närmar dig utlösning.

När du vet hur din kropp visar att utlösningen är på kommande kan du i ett tidigare skede försöka bryta kedjan som leder till utlösning.

- Om du märker att du alltid börja andas ytligare när du närmar dig utlösning, vad händer då om du istället medvetet gör det motsatta och andas djupt och lugnt?

Daniel berättar att man genom att lära sig var på upphetsningsskalan man finns, kan se till att börja samlaget på en tillräckligt låg upphetsningsnivå.

Kolla videon högst upp för fler tips på vad man kan göra om man kommer tidigare än man själv vill.

Om man har problem med tidig utlösning ska man förstås prata med en läkare för att reda ut vad man kan göra åt saken.

 • Lär sig elever i yrkesskolor något? Så här svarade ni

  Vi bad er dela med er av era åsikter om yrkesstudier.

  Yrkesskolan förändras på grund av nedskärningar och reformer. Många lärare oroar sig för att kvaliteten på undervisningen lider på grund av omställningarna. Vi bad er skicka in era egna erfarenheter av yrkesstudier.

 • Real bygger för framtiden – Benzema förlänger

  Anfallaren har spelat i klubben sen 2009.

  Den spanska storklubben Real Madrid fortsätter att bygga för framtiden. Champions League-mästarna har nyligen förlängt med Isco, Marcelo och Dani Carvajal och på onsdagen blev Karim Benzema senaste spelare i ledet att krita på ett nytt, långt avtal.

 • Femton vill bli stadsdirektör i Åbo

  Ansökningstiden gick ut på onsdag eftermiddag.

  Totalt 15 personer hade lämnat in ansökan till stadsdirektörstjänsten i Åbo när ansökningstiden gick ut på onsdag eftermiddag.

 • Fortum vill köpa del av tyska Uniper

  Uniper producerar el i Tyskland och övriga västeuropa.

  Fortum vill köpa en del av det tyska energibolaget Uniper. Som bäst förhandlar Fortum med energibolaget E.ON om att köpa dess andel av Uniper.

Nyligen publicerat - X3M