Hoppa till huvudinnehåll

Pangstart banade väg för ny VM-medalj – Leo-Pekka Tähti knep brons på 200 meter

Årets idrottare i Finland 2016, Leo-Pekka Tähti, knep sin andra medalj för pågående parafriidrotts-VM då han kom i mål som trea på 200 meter i T54-klassen. Det tack vare ytterligare en grymt stark inledning på loppet.

Tähti är känd för sina minst sagt riviga starter. På 100 meter lyckades Tähti riva upp en så stor lucka till motståndarna att till och med ett tekniskt missöde med 30 meter kvar av tävlingen inte kostade honom guldet.

På 200 meter slog Tähti till igen. Ännu halvvägs in i loppet ledde Tähti hela bunten, men fick till slut ge sig till tunisiern Yassine Gharbi och nederländska Kenny van Weeghel.

Gharbi knep guldet med tiden 24,86, sex hundradelar före nederländaren och 19 hundradelar före Tähti.

– Ganska otroligt! Man kunde beskriva det som en nära intill fullträff i ett pressat läge, analyserar Tähti själv tävlingen i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Leo-Pekka Tähti sträcker händerna i luften
Leo-Pekka Tähti under parafriidrotts-VM i London. Leo-Pekka Tähti sträcker händerna i luften Bild: James Marsh/BPI/REX/All Over Press friidrott,Leo-Pekka Tähti,tähti

– De sista 30 metrarna var jobbiga, men jag är otroligt stolt över att jag klarade av att pressa toppåkarna på den här distansen, fortsätter han.

För paraveteranen Tähti var medaljen redan karriärens 23:e. 200 meter är Tähtis svagare sträcka, men 34-åringen har trots det tidigare knipit två VM-silver och ett VM-brons på distansen. I de paralympiska spelen i Aten och Peking knep Tähti guld också på 200 meter.

För Finland var det VM-tävlingarnas totalt tredje medalj. Utöver Tähtis VM-guld på 100 meter knep också Lojosonen Henry Manni ett brons på 100 meter i T34-klassen.

Läs också