Hoppa till huvudinnehåll

Sompasauna får finnas kvar – kanske till och med fram till 2020

Bastun Sompasauna i den södra ändran av Sumparn.
Sompasaunas nuvarande byggnad är i dåligt skick och har levt ett år längre än sin planerade livslängd. Bastun Sompasauna i den södra ändran av Sumparn. Bild: Antti Kolppo Bastu,Helsingfors,Sumparn,sompasauna

Den allmänna bastun Sompasauna får kanske fortsätta i till och med tre år, säger man på Helsingfors stadskansli. Bastun finns i ändan av Sumparn och har fått mycket publicitet både i nationella och internationella medier.

Ett nytt bostadsområdet byggs på Sumparn.

– Vi har alltid fått kontrakt endast för ett år. Om Sompasauna får finnas kvar en längre tid så är det en bra grej, då kan vi planera verksamheten långsiktigare, säger Saara Louhensalo till Yle Uutiset.

Louhensalo är vice ordförande och kommunikationsansvarig för Sompasaunaseura som har hand om bastun.

Saara Louhensalo, vice ordförande och kommunikationsansvarig för Sompasaunaseura, framför bastun Sompasauna.
Om Sompasauna får finnas kvar en längre tid så är det en bra grej, säger Saara Louhensalo, vice ordförande och kommunikationsansvarig för Sompasaunaseura, som har bastun. Saara Louhensalo, vice ordförande och kommunikationsansvarig för Sompasaunaseura, framför bastun Sompasauna. Bild: Antti Kolppo Helsingfors,Sumparn,Bastu,sompasauna

På Helsingfors stadskansli säger man att byggarbetet kommer att nå bastuns område först om två till tre år.

Byggarbetet på Sumparn pågår redan och hela området ska vara klart 2023.

– Vi har byggt gator på Sumparn redan i över ett år och i juni började vi bygga bostäder i två kvarter. Men det tar ännu två år innan byggandet når fram till Sumparns södra ända där bastun finns, säger Hannu Asikainen, projektledare för Fiskehamnens bygge vid Helsingfors stadskansli.

Asikainen säger att det är möjligt att Sompasauna får bli kvar tills dess ifall det inte finns några andra hinder.

400 euro i hyra per år

Helsingfors stadsmiljösektor beslutar om områdets uthyrning. Bastuns nuvarande kontrakt tar slut i slutet av oktober.

Esa Andstén är chefsinspektör vid stadsmiljösektorns tomtavdelning.

– Det är möjligt att förlänga tomtens hyreskontrakt tills byggandet på området börjar eller att det är så pass nära bosättningen att det inte längre passar med bastun. Så länge som området hålls i skick i enlighet med hyreskontraktet och hyran betalas så finns det inga hinder för att bastun får finnas kvar, säger han.

Sompasauna betalar nu 400 euro i året i hyra för tomten.

Ifall bastun får stanna behöver den en ny byggnad.

– När den nuvarande byggnaden byggdes var tanken att den skulle hålla i ett år. Nu har den stått där i två år. Byggnaden är nog ganska slut. Det här är faktiskt vår tredje "sista sommar". Vi har levt ett år i taget, säger Saara Louhensalo.

Vyn ur ett fönster i bastun Sompasauna.
Den nuvarande byggnaden har tjänat bastubadarna väl men läcker mycket värme, speciellt på vintern. Vyn ur ett fönster i bastun Sompasauna. Bild: Antti Kolppo Sumparn,Helsingfors,Bastu,sompasauna

Hon berättar att bastun inte endast används av helsingforsare utan även av turister.

– På sommaren är det säkert hundra personer som använder bastun dagligen. Tiotals människor kommer regelbundet till bastun, säger Louhensalo.

Yle Uutiset/ Esa Koivuranta

Korrigering 26.7 kl.16.05: Länk till Yle Uutisets artikel lades till.

Läs också