Hoppa till huvudinnehåll

Sprintern Samuelsson vill ha nya startregler

Samuli Samuelsson, U23-EM 2017.
Samuli Samuelsson. Samuli Samuelsson, U23-EM 2017. Bild: Yle / Markku Rantala Samuli Samuelsson

Samuli Samuelsson diskades på grund av tjuvstart vid friidrottarnas U23-EM i Polen nyligen. Han tycker att beslutet berodde på föråldrade regler och siktar högt i veckoslutets friidrotts-FM.

Internationella friidrottsförbundet IAAF:s regler slår fast att den som lämnar blocken mindre än 0,1 sekunder efter startskottet har anat sig till när starten går och inte reagerat på pistolen. Samuelssons reaktionstid var 0,097 sekunder, så hans tävling på 200 meter var över direkt.

Den inhemska elitidrottens forskningscentral Kihu kom redan för åtta år sedan fram till att en sprinter regelbundet kan nå reaktionstider på 80-85 millisekunder, alltså 0,8 sekunder.

- Gränsen för tjuvstart borde sänkas från 100 millisekunder, säger Samuelsson.

- Ett annat alternativ vore kanske att man får en varning för reaktionstider på 95-99 millisekunder. När man tittar på 200-metersstarten från Bydgoszcz i slowmotion så ser man att jag inte startar före de andra. Jag startar en kedjereaktion, men kommer ändå iväg samtidigt som de andra. Regeln kanske också kunde ändras så att startern får lita på sina egna ögon om han ser att det är jämnt?

Under veckoslutets friidrotts-FM i Seinäjoki är Samuelsson favorit på 200 meter och en potentiell utmanare till regerande mästaren Ville Myllymäki på 100 meter.

- Om man ska besegra mig på 100 meter behövs det en tid under 10,40 i Seinäjoki, säger Samuelsson.

Hans säsongbästa och personliga rekord är 10,32.

Text: FNB